Hlavní obsah

V Dolních Břežanech „exhumovali“ stíhačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Břežany

V Dolních Břežanech nedaleko Prahy vykopali ze země vojenský letoun MiG-21, který tam pohřbil v říjnu 2017 britský umělec Roger Hiorns. Letoun byl pod zemí v parku areálu výzkumného Laserového centra.

BEZ KOMENTÁŘE: Vykopaná stíhačka v Dolních BřežanechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Akci v roce 2017 pořádala Galerie Rudolfinum, letadlo tehdy umístili do jámy pomocí jeřábů.

Místostarosta Dolních Břežan Lubomír Havel Novinkám v sobotu sdělil, že podle původních plánů vycházejících z uměleckého záměru mělo být letadlo v zemi zhruba rok.

„Proč došlo k vyzvednutí právě nyní, nevím. Obec se na akci nepodílí, jedná se o pozemek Fyzikálního ústavu,“ dodal Havel.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Roger Hiorns s ideou pohřbívání letadel přišel.

Kurátor Galerie Rudolfinum David Korecký v roce 2017 uvedl, že místo pohřbení stroje bylo vybráno kvůli kontextu díla. Vědecké centrum je podle něj symbolem nových technologií a letoun symbolizuje určitou epochu vývoje, která se loučí.

Hiorns se myšlence pohřbívání letadel věnuje několik let. Výrazný představitel mladé umělecké generace měl rovněž v Rudolfinu v roce 2015 výstavu. V rámci aktu s letadlem se podle Koreckého záměrně hovoří o „pohřbení“, nikoli o „pohřbu“, neboť podle něj jde především o fyzickou aktivitu, nikoli o pietní akt.

Letouny MiG-21 se účastnily mnoha ozbrojených konfliktů, mimo jiné v arabsko-izraelských válkách či válce ve Vietnamu. V letech 1961 až 2005 byly i ve výzbroji Československé lidové armády a poté Armády České republiky. MiG-21 MF číslo 4313, který je pohřbíván, byl vyroben v roce 1971 a vyřazen ze služby v roce 1996. Stroj nalétal 1773 letových hodin, bojových akcí se ale neúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám