Hlavní obsah

V Indonésii se podařilo zachytit extrémně vzácný druh kočky

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní záběry ohrožené kočky plochočelé se podařilo natočit americkému páru při cestě po Indonésii. Kočka, jejíž populace se odhaduje na necelých 2500 jedinců, byla v roce 1985 dokonce prohlášena za vyhynulou. Vzácné šelmy žijí pouze na Borneu, Sumatře a Malajském poloostrově. Unikátní video zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V divočině v Indonésii zachytili jednu z nejohroženějších koček světaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Čtyřiatřicetiletí Amy a David Altonovi nemohli uvěřit vlastním očím, když spatřili na ostrově Borneo velmi vzácný druh kočky. Video, které pořídili letos v říjnu, zachycuje dospělou kočku a zřejmě jejího potomka. „Byla jsem překvapená, jak blízko se k nám přiblížily. Nebyly větší než běžná domácí kočka, ale bylo to trochu děsivé,“ popsala setkání Altonová.

„Náš průvodce si původně myslel, že se jedná o jiný druh kočky, později jsme je však s pomocí ISEC (mezinárodní organizace pro ohrožené druhy koček) identifikovali,“ dodala Altonová.

Byla prohlášena za vyhynulou

Jedná se zřejmě o první záběry zachycující mládě kočky plochočelé ve volné přírodě, navíc v oblasti, kde předtím nebyla zdokumentována. V zajetí žije po světě pouze necelá desítka těchto koček.

Kočky plochočelé jsou ohrožovány kácením deštných pralesů v jihovýchodní Asii, které jsou jejich přirozeným teritoriem. Jsou aktivní hlavně v noci, jsou zvyklé žít u vody a vodní živočichové jsou i hlavní náplní jejich jídelníčku. V roce 1985 byl druh prohlášen za vyhynulý. Až o deset let později byla kočka opět spatřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám