Hlavní obsah

Futuristická létající deska nese člověka vzduchem rychlostí až 150 km/h

Novinky, vps

Francouzský vynálezce Franky Zapata už před lety udivil svět svým Flyboardem, tedy zařízením, se kterým jde dělat ve vodě a nad vodou psí kusy. Mezitím ale pracoval i na verzi, která by k pohonu nepotřebovala vodu, a nedávno ji představil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Franky Zapata a jeho Flyboard AirVideo: Reuters

 
Článek

Zapata a jeho tým na zařízení pracovali několik let a zhruba před měsícem se pustili do zkušebních letů. Z prvních zveřejněných videí se mohlo zdát, že se jedná o podvrh, ale sám Zapata webu The Verge potvrdil, že se jedná o realitu.

Tvůrce futuristické hračky zatím nezveřejnil všechny detaily o svém vynálezu, něco už ale přece jenom prozradil. Deska, kterou teď nazývá Flyboard Air, aby zdůraznil, že létá i nad pevným povrchem, je podle jeho slov vybavena čtyřmi motory, přičemž každý má 250 koní.

Ve vzduchu vydrží asi 10 minut a prý může letět rychlostí až 150 kilometrů za hodinu, samotný Zapata ale letěl nejvíc 90kilometrovou rychlostí. Mimochodem, na desce zatím létá jen on, protože ke zvládnutí letu jsou potřeba desítky hodin tréninku.

Největším problémem bylo vyřešit stabilizaci. Flyboard využívá podobný systém stabilizace jako mají drony, jeho naprogramování ale bylo extrémně složité, protože je potřeba, aby reagovalo i na pohyb člověka. To znamená, že Zapata při testech nezřídka padal, a raději proto většinu letů provádí nad vodou.

Zatím existuje jen jeden prototyp, ale Francouz si věří – s Flyboardem se už dostal do výšky 275 metrů a plánuje to zdesetinásobit. Zdá se tak, že by mohl vážně soupeřit s konkurenčním jetpackem JB-9. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám