Hlavní obsah

Rybář chytil pětimetrového obra z hlubin

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětimetrového hlístouna červenohřívého se podařilo v úterý chytit rybáři u jihovýchodního pobřeží Tchaj-wanu. Tento druh je nejdelší kostnatou rybou na světě.

Foto: Profimedia.cz

Hlístoun chycený u pobřeží Tchaj-wanu

Článek

Hlístouni žijí ve velkých hloubkách. Předpokládá se, že tento jedinec se u hladiny objevil vlivem zemětřesení, které Tchaj-wan zasáhlo jen pár hodin předtím, než rybu chytili, uvedl web People’s China Daily.

Na snímcích zachycujících neobvyklý úlovek je vidět rybář, jak hlístouna krájí a připravuje na zpracování. Ryba dopadla podobně jako vzácný žralok velkoústý, kterého chytili nedávno v Japonsku. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Rybář se svým úlovkem

Vědci by sice v těchto případech rádi zkoumali alespoň vzorky z takových úlovků, rybáři se jich však většinou nechtějí kvůli výdělku vzdát.

Mořský had, jak se hlístounovi někdy přezdívá, je nejdelší kostnatou rybou na světě. Dospělý jedinec může dorůst délky až 12 metrů a žije v hloubkách přes jeden kilometr. Lidské oko ho proto moc často nespatří.

Neobvyklý vzhled a vzácnost výskytu hlístouna daly vzniknout mnoha pověrám. Byl považován například za mytologickou příšeru. Ve skutečnosti ale není nebezpečný, nemá totiž žádné zuby.

Reklama

Související témata:

Související články

Moře vyplavilo vzácnou hlubinnou rybu

Třímetrovou mršinu hlístouna červenohřívého vyplavilo moře na novozélandském Jižním ostrově. Vědce to zaskočilo, protože jeho výskyt není u Nového Zélandu...

Výběr článků

Načítám