Hlavní obsah

Slováci vycvičili psy na hledání štěnic, zakázky mají i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bytech či v hotelech běhají kolem nábytku, nevynechají rámy obrazů nebo televizory a při odhalení štěnic štěkají, případně zalehnou. Tuto práci vykonávají tři psi ze Slovenska, kteří byli speciálně vycvičeni na hledání zmiňovaného nočního hmyzu, jež se živí krví a parazituje na lidech.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Andrea Löwová s voříškem Rumem nacvičuje hledání štěnic v tréninkových prostorách v Bratislavě.

Článek

Na výcvik psů na vyhledávání štěnice domácí se zaměřil bývalý policejní instruktor Ján Löw. Při výběru vhodného psa rasa nerozhoduje, musí ale nejprve projít testy.

"My jsme si vybrali psy z útulků. Všichni naši psi, kteří vyhledávají štěnice, jsou v podstatě zachráněnými psy," řekl Löw. Dodal, že než se rozhodl pro cvičení konkrétního zvířete, vyzkoušel asi tři stovky psů.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Voříšek Fox nacvičuje hledání štěnic v tréninkových prostorách v Bratislavě.

Výcvik psa zabere zhruba tři měsíce

Do terénu se speciálně vyškolenými čtyřnohými miláčky, kteří jsou jedinými svého druhu na Slovensku, jezdí Löw společně s manželkou Andreou. Jeden z jejich psů jménem Rum byl prý vůbec prvním psem v Evropě vycvičeným na vyhledávání štěnic.

Výcvik psa zabere asi tři měsíce a probíhá podobným způsobem jako výcvik na zbraně, drogy, výbušniny.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Ján Löw s voříškem Rumem nacvičuje hledání štěnic v tréninkových prostorách v Bratislavě.

"Pes je důležitým diagnostickým prostředkem. Pokud víme, že lidé štěnice mají, je pes nezajímavý. Zajímavý je tam, kde lidé mají nějaké štípance a vyrážky na kůži a nevědí z čeho. Tam je důležité potvrdit nebo vyvrátit přítomnost štěnic," uvedl Löw a dodal, že  štěnice jsou v současné době velmi rozšířené.

Pokud psi štěnice odhalí, následuje postřik chemickými látkami. Prověření bytu vyjde na několik desítek eur.

O zakázky podle něj není nouze, kromě slovenské metropole vyjíždějí i do dalších větších měst Slovenska, ale i do Česka, Maďarska a Rakouska.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Voříšek Rum pózuje s Andreou a Jánem Löwovými v tréninkových prostorách v Bratislavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám