Hlavní obsah

Monika dostala k výročí svatby obrněný Ford M8. Umí s ním pěkné kousky

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brázdim

V historické vojenské uniformě z druhé světové války, s helmou na hlavě a poblíž sedmitunového obrněného vozidla Ford M8. Řeč není o militaristickém nadšenci, ale o Monice Sklenářové, která stroj vyrobený ve 40. letech dostala od manžela k dvacátému výročí svatby. Tak trochu netradiční dárek...

Žena dostala k výročí svatby obrněné vozidlo. Umí s ním pěkné kouskyVideo: Novinky

 
Článek

Název, pod kterým se vozidlo vyrábělo, je Ford M8. Jedná se o originální průzkumný obrněný vůz vyrobený v červenci 1943 v americké továrně průkopníka automobilového průmyslu Henryho Forda. Má za sebou bohatou vojenskou minulost, která však nezpůsobila vady na kráse. Navíc je to druhý nejstarší dochovaný kus na světě.

„Jeden náš známý, velký sběratel, který jezdí po světě a tyto veterány vyhledává, nám o vozu řekl. Přivezli jsme ho z kovošrotu z řeckých Atén. Rekonstrukci jsem se naplno věnoval dva roky. Jediné, co jsme při ní zachovali, je motor, který tam Řekové dali po válce. Ten původní se nepodařilo sehnat. A kolik jsem do toho investoval, vám neřeknu, protože jsem to raději přestal počítat,“ mávne rukou pan Sklenář.

Vozidlo věnoval manželce před osmi lety. Monika Sklenářová se tak stala jedinou ženou v České republice, a možná i v Evropě, která takové opancéřované vozidlo řídí. A rozhodně se nenechá zahanbit. Zvládá s ním stejné kousky jako vytrénovaní muži. Polní výmoly, skokánky i vykličkovat mezi překážkami.

„Já pro ni udělám všecko, co jí na očích vidím. Když jsme vůz přivezli, blížilo se dvacáté výročí naší svatby, tak jsem si řekl, že by se jí to mohlo třeba na zahrádce hodit. Myslím, že očekávala něco výjimečného, ona mě už za ta léta zná. A jak vidíte, byla opravdu ráda, že to dostala. Možná by se divila víc, kdybych jí dal nějaký zlatý prstýnek nebo náramek,“ podotýká Jiří Sklenář. A jeho slova jsme si hned ověřili i u manželky.

„Myslela jsem, že ho zabiju. Nečekala jsem, že to bude zrovna tato věc. S řízením jsem problém neměla, rovnou jsem sedla a jela. Nebylo to pro mě obtížné, protože mám papíry na náklaďák,“ říká s úsměvem paní Sklenářová.

Rekonstrukce bitvy Sahara 2014Video: archív Jiřího Sklenáře

S manželem od té doby berou obrněnce provětrat na nejrůznější akce. Oba se totiž věnují rekonstrukcím bitev i originálních událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám