Hlavní obsah

Vesmírní padouši chtějí ovládnout Oděsu. Už zase

Volební komise v přístavním městě Oděsa na jihu Ukrajiny zaregistrovala již 44 kandidátů jménem Darth Vader a také jednoho mistra Yodu, což jsou postavy z legendárních Hvězdných válek. V místních volbách, vypsaných na 25. října, se snaží uspět za uskupení nazvané Blok Dartha Vadera.

Foto: Profimedia.cz

Darth Vader

Článek

„Na naší kandidátce nejsou kvóty. Mezi kandidáty máme jen jednu ženu, Darth Alexandrovnu Vader,“ uvedla mluvčí bloku. Další Darth Vader kandiduje na starostu Charkova.

Není to poprvé, co se vesmírní padouši a hrdinové snaží ovládnout Ukrajinu, ale až dosud byli neúspěšní. Loni v parlamentních volbách kandidovalo - vesměs za Internetovou stranu Ukrajiny - 16 Darth Vaderů, ale žádný se nakonec neprosadil. Jednomu z nich volební komise ani nevydala hlasovací lístek, protože odmítal sejmout helmu a ukázat tvář.

V prezidentských volbách zkoušela Internetová strana zaregistrovat svého kandidáta, který sliboval „zvýšit platy na vesmírnou úroveň“ v rámci programu „bezedný rozpočet“, přenést havarovanou jadernou elektrárnu v Černobylu o 60 kilometrů dál od Kyjeva a uzákonit sithský jazyk jako druhou úřední řeč. Ale ústřední volební komise tuto kandidaturu zamítla pro formální vady.

V Oděse se první kandidát jménem Darth Vader objevil na podzim 2011 a v duelu o křeslo starosty skončil pátý se skoro čtyřmi procenty hlasů. Loni v Kyjevě Darth Vader dostal dvě procenta, což ovšem na výhru nad šampionem v boxu Vitalijem Kličkem nestačilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám