Hlavní obsah

Muž překonal světový rekord v délce letu na hoverboardu

Novinky, vps

Kanadský vynálezce Catalin Alexandru Duru překonal světový rekord, když na hoverboardu (létajícím prkně) své vlastní výroby zvládl překonat vzdálenost 275,9 metru. Pohyboval se přitom v pětimetrové výšce. Původní rekord byl 50 metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Kanaďan vytvořil na hoverboardu Guinnessův rekordVideo: Guinness World Records

 
Článek

Každý, kdo viděl druhou část trilogie Návrat do budoucnosti, si jistě vzpomene na scénu, kdy se hlavní hrdina Marty McFly pohyboval na malém hoverboardu. Ten však nefungoval nad vodou.

Kanaďanův hoverboard ale nad vodou letět dokáže, ostatně vynálezce svůj rekordní let provedl kvůli bezpečnosti právě nad vodní plochou.

„Prototyp může létat kdekoliv, ale obvykle je testován nad vodou, protože může vyletět opravdu vysoko,“ okomentoval Duru video, které natočil už v srpnu roku 2014 u jezera Oureau v Quebeku, zveřejnil ho však až minulý pátek, kdy také Guinnessova kniha rekordů potvrdila jeho výkon.

O technických detailech hoverboardu toho není moc známo, pouze se ví, že je poháněn vrtulemi a na jeho vývoji Kanaďan pracoval zhruba rok. Není také jasné, zda se Duru chystá na komerční výrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám