Hlavní obsah

Akrobaté se procházeli ve vzduchu mezi pražskými paneláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci studentského festivalu Sport4Students na Jižním Městě v Praze představili své adrenalinové kousky čeští slacklineři, kteří se procházeli po tenkém laně napnutém mezi dvěma paneláky vysokoškolských kolejí ve výšce 35 metrů.

To je pohled. Čeští slacklineři se procházeli ve vzduchu mezi panelákyVideo: Novinky

 
Článek

Vysokoškolské budovy probudili k životu mladí akrobaté, kteří se procházeli po více než 65 metrů dlouhém popruhu ve vzduchu. Předvedli takzvaný „highline“, který je specifický nataženými lajnami ve velmi vysoké výšce nad zemí. Mohou propojovat například stromy, skály či vysoké budovy.

„Slackline“ neboli česky balancování či chození na popruhu je v Česku poměrně novodobou záležitostí. Popruh je většinou od dvou do pěti centimetrů široký a akrobaté jsou jištěni.

“Ze začátku je nejtěžší si zvyknout na to, že když trénujete rovnováhu, není to jako na zemi. Lajna je taková, že se člověk neustále hýbe. Když člověk balancuje, neustále se na lajně hýbe, proto je důležité splynout s těmi vlnami. Člověk tak musí zapojit především vnitřní svaly, je to relativně hodně fyzicky náročné,” popsal jeden ze slacklinerů Adam Zeman.

V České republice se pravidelně pořádají tradiční festivaly, kde se schází až 200 slacklinerů. Můžeme na ně natrefit  prakticky všude. Jak v parku tak třeba i v horách. Náročnější techniky, jako je právě chození ve velkých výškách, provozuje několik desítek lidí.

“Od malička jsem se věnoval sportu. Dělal jsem například atletiku, ale ta pro mě byla hodně svázaný sport. Prostě tvrdý trénink a dřina. Lajna je pro mě ideální sport. Člověk může přímo ovlivnit, jakým způsobem ji bude dělat a do ničeho se nemusí nutit. Nejvíc se mi líbí ten pocit v hlavě, který při tom mám. Adrenalin, ten boj v sobě, když ho člověk zvládne, tak si pak ten pocit doslova užívá,” doplnil Zeman.

Video zachycuje exhibici dvou slacklinerů - Adama Zemana a Jakuba Uhlíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám