Hlavní obsah

Projekt jednosměrné cesty na Mars je odsouzený k neúspěchu, říká astrofyzik

Irský vědec Joseph Roche, který se dostal do třetího, užšího kola výběru kandidátů pro jednosměrnou cestu na Mars, tvrdí, že projekt je odsouzen k neúspěchu. Cestu plánuje nizozemská nezisková společnost Mars One. Roche tvrdí, že pochybný je už způsob výběru kandidátů i to, že Mars One vybízí uchazeče k úhradě různých poplatků, aby se posunuli v pořadníku.

Foto: Nasa, Reuters

Mars zachycený Hubbleovým teleskopem

Článek

Roche, který má doktorát z fyziky i astrofyziky, se k cestě na Mars bez možnosti návratu přihlásil mezi prvními. Postupně v něm prý začaly narůstat obavy z toho, že se mise vůbec neuskuteční a že vybrané peníze poslouží k financování Mars One, píše britský list The Independent.

Ačkoli Mars One prohlašovala, že při třídění kandidátů využívá lékaře a další odborníky, Roche údajně absolvoval jen krátké rozhovory přes Skype a další testy. Ty podle něj neodpovídaly nárokům, jaké by na potenciální vesmírné pionýry měly být.

Ředitelka komunikace Mars One Suzanne Flinkenflögeová ale v reakci Rocheovi vyčetla, že v rozhovoru, který poskytl webu Medium, uvedl mnoho „falešných obvinění“.

Posunují je v pořadí peníze?

Roche tvrdí, že společnost Mars One vybízí finalisty k tomu, aby platili nejrůznější poplatky, a dostali se tak do čela uchazečů. Mise bude totiž stát odhadem miliardy eur. Mars One ji chce financovat prostřednictvím televizní reality show, která bude sledovat jednotlivé kandidáty mířící na rudou planetu.

Kandidáti mají své profily na stránce https://community.mars-one.com/, kde také sbírají body za postup dalšími koly. Roche řekl, že v pořadníku se ale posouvají i tehdy, když si zakoupí zboží od Mars One, například plakáty, nebo darují peníze na projekt. Uchazeči vpředu jsou více viditelní, a častěji se proto objevují v médiích. Když za to dostanou zaplaceno, požaduje prý Mars One tři čtvrtiny částky. Kandidáti, kteří jsou v pořadníku vepředu, jsou tak patrně ti, co vygenerovali nejvíce peněz, a ne ti, co byli nejúspěšnější v testech, řekl Roche.

Společnost Mars One ale uvedla, že mnoho kandidátů na čelných místech neplatilo nic než vstupní poplatek a naopak někteří z těch, kteří na misi významně přispěli, do dalšího kola vybráni nebyli.

Příliš jednoduché testy

Roche řekl, že sice osobně nepotkal žádného dalšího uchazeče, ale jeho osobní testy byly příliš jednoduché na to, aby byly vypovídající. Spočívaly ve vyplnění dotazníku, prohlídce obvodním lékařem, nahrání videa a krátké konverzaci na Skypu.

Do třetího kola projektu se podle webu Mars One dostalo 100 lidí z původních 202 586. Je mezi nimi i jedna Češka, u níž se v seznamu vybraných uvádí jméno Lucy a věk 25 let.

Další kola selekce se budou týkat výběru týmů, které by byly schopny obstát ve složitých podmínkách při budování základen na Marsu. Tyto týmy pak absolvují výcvik v simulovaných podmínkách rudé planety.

Roche soudí, že projekt neuspěje, a lidé by tak mohli ztratit víru ve vědu. To je prý jeho noční můra i proto, že se projektu sám účastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám