Hlavní obsah

Řidič dostal pokutu 1,5 miliónu za překročení rychlosti o 23 km/h

Novinky, vps

Finský podnikatel Reima Kuisla dostal za překročení rychlosti o 23 kilometrů za hodinu závratnou pokutu ve výši 54 tisíc eur, tedy zhruba 1,5 miliónu korun, uvedl v pondělí finský Iltalehti. V této severské zemi se totiž výše pokut určuje na základě příjmů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kuisla jel 103 kilometrů za hodinu v úseku, kde byla povolená jen osmdesátka. Úřady mu tak vyměřili pokutu na základě jeho daňového přiznání z roku 2013, kdy tento Fin vydělal 6,5 miliónu eur.

„Ještě před deseti lety bych nevěřil, že bych mohl vážně zvažovat odchod ze země. Ve Finsku je pro některé lidi s vysokými příjmy a velkým majetkem nemožné žít,“ citoval server BBC News podnikatelův komentář z jeho facebookového profilu.

Od svých krajanů se však pochopení nedočkal. Někteří si sice myslí, že systém je nespravedlivý a trestá boháče, většina se však na sociálních sítích postavila proti němu.

„Když dodržujete pravidla, tak nemusíte platit pokuty,“ zněl jeden z komentářů na webu listu Iltalehti. „Měl by se stydět, a ne si stěžovat,“ napsal další uživatel.

Není jediným

Případ dal vzpomenout na rok 2002, kdy tehdejší manažer Nokie Anssi Vanjoki dostal pokutu ve výši 116 tisíc eur (v přepočtu 3,2 miliónu korun) za překročení rychlosti o 25 km/h na padesátce.

Podobné zákony mají i ve Švýcarsku, kde jeden milionář dostal v roce 2010 pokutu ve výši 299 tisíc švýcarských franků (7,5 miliónu korun). Na osmdesátce totiž jel o 57 kilometrů za hodinu rychleji. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám