Hlavní obsah

Paraskavedekatriafobie útočí letos již podruhé. A nikoli naposledy

Novinky, jky

Říkáte si, že pátek třináctého nastane v jednom roce jednou až dvakrát? Máte pravdu, tak to doopravdy je. Tedy většinou. Jednou za čas k tomu může dojít i třikrát. To bylo třeba v roce 2012 a také letos. Na další roky, kdy najdete toto magické spojení v kalendáři hned třikrát, si počkáme do let 2026 a 2037. Je pátek třináctého doopravdy něčím jiný a může přinést více nešťastných událostí? Podle vědecké studie doopravdy může, ale viníky jsme zřejmě my sami.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Chorobný strach z čísla 13, tzv. triskaidekafobie, je něčím, co jen ve Spojených státech pravidelně ochromuje desítky miliónů lidí. V Evropě není množství lidí, kteří se tohoto čísla děsí, známo, nepřímo se pověrami s ním spojenými však nechávají ovlivnit také desítky miliónů lidí. V pátek třináctého zůstanou doma místo toho, aby šli nakupovat, či případně třeba o den odloží svou plánovanou cestu. Zdánlivě jen tak, ale dělají to kvůli svému lepšímu pocitu a podvědomým obavám. Toť paraskavedekatriafobie - strach z pátku třináctého.

Zajímavé je, že vědci udělali v roce 1993 velkou studii, jejíž výsledky publikovali v prestižním časopise British Medical Journal. Jejím předmětem byla analýza spojení mezi zdravím, chováním a pověrou kolem pátku třináctého ve Velké Británii. Tým zkoumal poměr hustoty dopravy a nehodovosti mezi pátky šestého a pátky třináctého po dobu několika let. Výsledek pozdvihl nejedno obočí.

„Risk toho, že skončíte v nemocnici následkem dopravní nehody, byl v pátky třináctého průměrně o 52 procent vyšší,“ napsali vědci a lidem na závěr své studie doporučili, aby v pátky třináctého zůstali doma.

Jiné chování za volantem

Mnoho dopravních expertů se však v minulosti vyjádřilo tak, že lidé v tento den přímo očekávají, že se stane něco špatného a berou to jako dané. Když sedají do auta, tak často podvědomě s tím, že zrovna v tento den dost možná do místa svého směřování nedojedou bez nehody. A často to přivolají, protože se za volantem chovají jinak než jindy. Nejistěji.

Počátek u Chammurapiho

Samotný původ obav z pátku třináctého je přinejmenším nejasný. Podle všeho neexistuje žádný psaný důkaz až do 19. století, který by prokazoval, že se lidé této souhry obávali již dříve. Pověry, které provázejí tento den, se však datují přinejmenším do 18. století před naším letopočtem. Proč až tak daleko? Světoznámý Chammurapiho zákoník, který čítá bezmála 300 zákonů a nařízení, totiž číslo 13 vynechal. Proč? To dnes již těžko s jistotou zjistíme.

Asi každý pak zná pověru, že pokud 13 osob večeří dohromady, jedna do roka zemře. Tato pověra má základ hned ve dvou historických příbězích. Prvním je samozřejmě výjev Poslední večeře, ve které Ježíš krátce před svou smrtí večeřel se 12 apoštoly. Druhým je nordický mýtus, ve kterém bůh Odin večeřel se svými 11 blízkými přáteli, jen aby jejich 12člennou poklidnou večeři narušil 13. člen – záludný bůh Loki.

Skutečností však je, že číslo 13 je neoblíbené po světě už po velmi dlouhou dobu. Proč? Číslo 12 je totiž historicky číslem úplnosti. Je 12 měsíců v roce, 12 bohů Olympu, 12 hodin na hodinách, 12 kmenů izraelských a 12 bylo taktéž imámů, spirituálních a politických následovníků proroka Muhammada.

Proč pátek?

Nabízí se však ještě jedna drobná otázka – proč zrovna pátek? Je to poměrně jednoduché. Ani ten nemá v historii pověst zrovna šťastného dne. Mezi křesťany je jedním z nejrozšířenějších názorů právě to, že byl Ježíš ukřižován v pátek. V Canterburských povídkách Geoffreyho Chaucera, které vyšly ve 14. století, byl pátek označen za nešťastný den (doslova: „...and on a Friday fell all this misfortune“). V mnoha publikacích od 17. století dále se pak tvrdí, že pátek třináctého je nešťastný den pro výlet, začátek nového projektu či velký životní krok.

Spojte obavy, které mají někteří z čísla 13 a jiní z pátku, a dostanete dohromady to, co se v části dnešní společnosti zakořenilo jako strach z pátku třináctého.

Lidé více sází

Není bez zajímavosti, že v pátek 13. zaznamenávají zvýšený zájem o své služby loterie.

„V pátek 13. pravidelně registrujeme vyšší zájem o naše mimořádná slosování Sportky. Tehdy své štěstí často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají. Také v našem průzkumu zhruba 27 procent respondentů potvrdilo, že by si raději vsadili právě v tento den," říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí Sazky.

Zajímavé jsou z tohoto hlediska i výsledky průzkumu, který zjistil, celých 78 procent respondentů připustilo, že věří v osud. Jen 19 procent dotazovaných na pověry absolutně nevěří, v životě ostatních má víra v nadpřirozeno alespoň nějaký prostor. S tím koreluje i skutečnost, že zhruba tři čtvrtiny Čechů čtou horoskopy...

Anketa

Věříte, že pátek třináctého nosí smůlu?
Ano
9,3 %
Ne
90,7 %
Celkem hlasovalo 5953 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám