Hlavní obsah

Královédvorská zoo pošle do Afriky dalšího nosorožce

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt započatý v roce 2009 zooložkou Danou Holečkovou, v jehož rámci do africké domoviny putovalo první stádečko královédvorských nosorožců, úspěšně pokračuje. Zoo Dvůr Králové vyšle do Afriky dalšího, tentokrát černého nosorožce.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Královédvorská samice Eliška

Článek

Samice Eliška patřící ke kriticky ohroženému východnímu podruhu nosorožce dvourohého neboli černého zamíří patrně na podzim 2015 do národního parku Mkomazi v Tanzanii. Zahrada tím naplňuje svoje hlavní poslání vracet kriticky ohrožená zvířata zpět do volné přírody, a nikoliv lámat komerční rekordy v návštěvnosti. Eliška se vrátí do původní domoviny, odkud před desítkami let přivezl zakladatel královédvorského Safari Josef Vágner její předky.

„Pokládáme za svou povinnost přispět k záchraně nosorožců a jejich návratu do volné přírody. Naším cílem je zvířata do Afriky nejen vracet, ale pomáhat je chránit přímo v rezervacích, kam je posíláme, případně pomáhat se vzděláváním a osvětou obyvatel, kteří v blízkosti rezervací žijí a mají zásadní vliv na jejich přežití,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel královédvorské zoo, kde se doposud narodilo devětatřicet černých nosorožců.

Dovezeným nosorožcům se v Africe daří

Návrat vzácných zvířat ze Dvora Králové do Afriky odstartoval před pěti lety v rámci projektu Poslední šance na přežití transport čtveřice takřka vyhubených severních bílých nosorožců do keňské rezervace Ol Pejeta. Zahrada následně poslala trojici dvourohých nosorožců do Tanzanie.

Foto: ZOO Dvůr Králové

John Fitzjohn v tanzanské rezervaci Mkomazi.

„Nosorožcům, kteří do Mkomazi přišli v roce 2009, se daří velice dobře. Samice Deborah před třemi lety porodila samičku Hillu,“ přiblížil šéf nosorožčí stanice v parku Mkomazi Tony Fitzjohn, který kdysi pomáhal manželům Adamsonovým, proslaveným příběhem lvice Elsy, vracet lvy do přírody. „Jsme velice rádi, že Eliška poputuje k nám,“ dodala Fitzjohnova manželka Lucy.

Mkomazi je rozsáhlá oblast divoké přírody o rozloze skoro 3,3 tisíce čtverečních kilometrů na severu Tanzanie u hranic s Keňou. Národní park spravuje vládní organizací Tanzanian National Parks.

Foto: ZOO Dvůr Králové

Přemysl Rabas (vlevo) a manželé Fitzjohnovi.

Nosorožce tam chovají v přísně střežené oplocené rezervaci uvnitř chráněného území. „Jsme si samozřejmě vědomi, že nosorožčí populace v Africe jsou pod obrovským tlakem. Národní park Mkomazi je však výborně chráněn. Proto jsme přesvědčeni, že právě tam je velká šance vytvořit novou populaci černých nosorožců v Tanzanii,“ poznamenal Rabas.

Zoo Dvůr Králové na podporu záchovných programů ohrožených zvířat založila konto Wildlife, kam může široká veřejnost finančně přispět také na transport Elišky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

„Pomáhat při ochraně divoké přírody je tím nejušlechtilejším úkolem zoologických zahrad. Dvůr Králové v této oblasti dosahuje skvělých výsledků,“ hodnotí  Fitzjohnová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám