Hlavní obsah

CIA chystala děsivou loutku s podobou bin Ládina, měla strašit děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) přiznala, že kdysi zvažovala výrobu hračky, která měla odvracet muslimské děti od šéfa islámské teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Podle stanice CNN šlo o loutku s bin Ládinovou podobou, jehož obličej byl namalován barvou, která se v horku rozpustila a odhalila jeho ďábelskou podobu. Po zhotovení tří prototypů v roce 2005 u hračkářské firmy Hasbro se ale od nezvyklého projektu upustilo.

Hračka po rozpuštění ukázala Usámovu ďábělskou podobu.

Článek

Strach nahánějící loutky měly zapůsobit v první řadě na děti v Afghánistánu. Tam americké jednotky od roku 2001 bojují v rámci mezinárodního boje proti terorismu proti islámskému radikálnímu hnutí Tálibán, které spolupracuje s Al-Káidou.

Vedení CIA nejprve projekt podpořilo, ale po zhlédnutí a posouzení tří prototypů „akčních loutek“ ho zastavilo a hračky nepoužilo, řekl bez dalšího upřesnění mluvčí CIA Dean Boyd. Připustil, že nápad mohl později převzít a realizovat někdo jiný. O nikom takovém ale prý neví.

Bin Ládin byl dlouhá léta nejhledanějším teroristou na světě a černou můrou Washingtonu. V noci na 2. května 2011 ho elitní jednotka amerického námořnictva našla a zabila v pákistánském městě Abbottábád, kde se úspěšně skrýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám