Hlavní obsah

Japonsko shodilo atomovku na USA, učí se indičtí školáci

Novinky, vps

Rodiče v indickém státě Gudžarát se bouří kvůli učebnici společenských věd pro základní školy, která je plná chyb. Mezi ty nejvýraznější patří tvrzení, že Japonsko během druhé světové války shodilo atomovou bombu na USA, napsal tento týden server BBC s odkazem na indická média.

Foto: Profimedia.cz

Třída v indické škole. Ilustrační foto

Článek

Celkem obsahuje učebnice více než 120 faktických a gramatických chyb, jak informovala indická stanice NDTV. Kromě obráceného tvrzení o bombě se v ní například objevilo, že Mahátma Gándhí byl zavražděn 30. října 1948, tedy o devět měsíců později než ve skutečnosti.

Dále kniha tvrdí, že kvůli kácení stromů se zvýšil obsah nebezpečného trioxidu uhlíku (CO3) v ovzduší. Tento oxid uhlíku se přitom v přírodě volně nevyskytuje.

Učebnici pro šestou až osmou třídu podle serveru The Times of India používá více než 50 tisíc žáků. Vláda státu Gudžarát už začala problém vyšetřovat, knihu ale ze škol zatím nestáhla.

„Sestavili jsme dvoučlennou komisi, která se na tyto chyby podívá a okamžitě provede změny. Také podnikneme kroky proti těm, kteří knihu schvalovali,“ uvedl v prohlášení ministr školství státu Gudžarát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám