Hlavní obsah

Skutečně se po pivu tloustne?

Pivo milujeme, vychutnáváme si ho téměř denně a při jeho popíjení cítíme velké uspokojení. Ale víme o něm všechno? Skutečně se po něm tloustne? Je pro naše zdraví přítelem, anebo nepřítelem? O některých tajemstvích půllitru s tímto zlatavým mokem píše francouzský server Gentside.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O pivu kolují zažité představy, má pověst především pánského nápoje a rovněž se mu klade za vinu růst pěkně kulatého bříška. Je to všechno pravda? Za prvé, pivo je především tvořeno vodou, a to z 90 až 95 procent. A také sladem, který pěnivému moku dodává barvu.

Kdo pije pivo nejvíce? Mezi prvními deseti zeměmi, kde je spotřeba nejvyšší, je samozřejmě Německo, je ovšem až na třetím místě. Jedničkou je Česká republika, na druhém místě je Irsko. Belgie je osmá a Francie se ve světové klasifikaci umístila na 38. místě.

Pivo levnější než limonáda 

Pivo je druhý nejvíce nakupovaný nápoj na světě, hned za vodou. V devíti zemích (Nikaragua, Panama, Kostarika, Portoriko, Belgie, Lucembursko, Česká republika, Slovensko a Chorvatsko) je dokonce levnější než limonáda.

Tloustne se po pivu? Alkoholické nápoje povzbuzují chuť k jídlu a jsou plné kalorií. Žádná studie však nedokazuje, že bříško nebo kila navíc přímo souvisejí s popíjením piva. Je jasné, že cpete-li se buráky a chipsy a k tomu si dáte pivo, skutečně můžete ztloustnout. Pro informaci: deset centilitrů piva má 40 kcal, limonáda 60 kcal a whisky 260 kcal.

Snižuje riziko infarktu a vyvolává pocit štěstí 

Je nealkoholické pivo skutečně bez alkoholu? Není! Alkohol je v něm také, i když podle předpisů nesmí být v nealkoholickém pivu více než 1,2 procenta alkoholu. Nejvíce alkoholu obsahují irská piva. Především značka Armageddon, v níž je až 65 procent alkoholu. Podle ústavu IPNES pije pivo po celý rok 73 procent mužů, ale jen 38 procent žen.

Pivo se vařilo už 6000 let před Kristem. Pro srovnání: kalendář byl vynalezen mnohem později, až 2500 let před Kristem. Ve výrobě piva hrály významnou roli ženy. Od dob starého Egypta až do 18. století to byly ony, kdo vařil pivo.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Podle různých studií (Cardiffská univerzita, časopis TopSanté a American Journal of Epidemiology) má pivo mnoho pozitivních účinků. Podporuje tzv. dobrý cholesterol a pomáhá při cukrovce, usnadňuje trávení a snižuje riziko infarktu. Pivo také zlepšuje paměť, podporuje inteligenci a vyvolává pocit štěstí, neboť podporuje sekreci hormonu dopaminu. Zkrátka pivo má na náš organismus spíše pozitivní vliv, ale jako ostatně u všeho, i zde je třeba střídmosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám