Hlavní obsah

Polský nadšenec si doma postavil McLaren F1

Právo, Pavol Minárik

Amatérský nadšenec Jacek Mazur (48) strávil uplynulých osm let v garáži uskutečňováním velkého snu: postavil si svůj vlastní vůz McLaren F1. Odjakživa toužil po takovém super autu, které v originále může stát i přes 150 miliónů korun. Se svou vlastní úspornou verzí se přitom vešel do sumy kolem 600 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Jacek Mazur se svou replikou vozu McLaren F1

Článek

McLaren F1 je dnes sběratelskou raritou. V letech 1994 až 1998 totiž firma vyrobila pouze 106 kusů tohoto vozu a zachovalé exempláře se dnes prodávají za neuvěřitelné peníze – například loni se jeden kus prodal v aukci za 8,47 miliónu dolarů.

Když Mazur před lety spatřil poprvé Mclaren F1, zatoužil po něm. Věděl, že auto, které vytvořilo 1500 inženýrů a v němž nejmenší šroubek vyjde na 300 korun a volant přes milión, si nikdy nebude moci koupit, takže se rozhodl vyrobit si unikát podomácku sám.

„Motor i jednotlivé součástky nejsou originální ani nové,“ řekl britskému listu Daily Mail.

Jako na rande s Angelinou Jolie

Jeho mclaren není žádné nedochůdče – pod kapotou skrývá upravený dvanáctiválcový motor Audi s výkonem přes 650 koní. Brzdový systém a podvozek pocházejí z vysoce výkonného mercedesu. Zánovní nebo opravené jsou i další použité součástky z jiných značek aut. Karoserii z uhlíkových plastů a část vnitřního vybavení si konstruktér-amatér vyrobil sám.

Foto: Profimedia.cz

Bílý sporťák přitahuje pozornost okolí

„Zatímco originální mclaren dosahuje maximální rychlosti 388,5 kilometru v hodině a delší dobu byl nejrychlejším autem na světě, ten můj jel nejrychleji přes 322 km/h,“ pochvaluje si jeho tvůrce a majitel v jedné osobě.

„Někdy je snad i lepší mít repliku. Originální stroj je tak neuvěřitelně drahý, že bych se do něj ze strachu bál i jen sednout,“ dodává Mazur s úsměvem.

Když někde zaparkuje, lidé se u něj zastavují a fotí si ho. „Připadám si jako někde v centru New Yorku na rande s Angelinou Jolie nebo se Sandrou Bullockovou,“ pochvaluje si zájem o „domácí“ monopost konstruktér ze Zabrze, jenž si v minulosti už postavil funkční repliky vozů Lamborghini Countach, Porsche 911 a Pontiac Fiero.

Foto: Profimedia.cz

Originální McLaren F1

„McLaren F1 považuji za svůj životní projekt. Bez pomoci asi třiceti rodinných příslušníků a kamarádů bych ho ale nedokázal uskutečnit,“ přiznal Mazur.

„Auta jsou Jackovou vášní. Miluje je neuvěřitelně a od té doby, co ho znám, tráví kolem nich veškerý svůj volný čas,“ vzdychá manželka Malgorzata. „Vždycky je to ale lepší, než kdyby vysedával po hospodách nebo doma nic nedělal a nudil se,“ uzavírá smířlivě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám