Hlavní obsah

Matka porodila dceru, z porodnice si ale odvezla chlapce

Nemocnice v jihoitalském Lecce bude nejspíš čelit žalobě kvůli záměně novorozenců na tamním porodnickém oddělení. Regionální tisk v pondělí informoval, že matka nedávno porodila dceru, po propuštění z porodnice ale teprve doma zjistila, že si přivezla chlapce. Rodiče ihned kontaktovali lékaře a vlastní dítě dostali zpět, matka ale utrpěla šok.

Foto: Profimedia.cz

Na to, že má jiné dítě, přišla Italka až doma při výměně plenek. Ilustrační foto

Článek

O případu napsal list Nuovo Quotidiano di Lecce. Podle něj k záměně dětí došlo při propouštění novorozenců z porodnice v polovině loňského prosince. Matka čerstvě narozené dcery teprve doma při výměně plenek přišla na to, že dostala cizí dítě. I když k nápravě došlo během několika hodin, ztratila žena kvůli utrpěnému šoku mateřské mléko a po porodnici žádá odškodné ve výši 50 000 eur (asi 1,4 miliónu korun).

Na výměnu dětí se v Itálii přišlo hlavně díky jejich rozdílnému pohlaví a děti se k pravým rodičům vrátily prakticky okamžitě, ačkoli ti pak ještě museli čekat na potvrzení rodičovství testy DNA.

Případ výměny novorozenců zažilo v roce 2007 i Česko – tehdy policie začala vyšetřovat případ záměny dvou holčiček v třebíčské porodnici, na který se přišlo až téměř po roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám