Hlavní obsah

Jeden z hlístounů vyplavených v Kalifornii byl plný červů, ten druhý březí

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Moře v Kalifornii vyplavilo v půlce října dva hlístouny červenohřívé. Jeden měřil přes pět metrů, druhý pak 4,3 metru. Jak ukázaly výsledky testů, větší ryba byla plná červů a jiných parazitů, menší pak měla vaječníky plné jiker.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hlístoun nalezený u ostrova Santa CatalinaVideo: Reuters

 
Článek

Pětimetrového hlístouna našla při šnorchlování u ostrova Santa Catalina bioložka Jasmine Santanová z tamního Institutu mořského života. Vzorky ryby byly poslány Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře. Jednalo se o jedinečnou příležitost prozkoumat tuto hlubinnou rybu.

„V kusu střeva, který jsme měli k dispozici, jsme našli celkem dost červů. Jeden z nich byl dlouhý 15 centimetrů,“ řekl serveru Live Science profesor zoologie Armand Kuris.

Kuris našel se svými kolegy uvnitř ryby i další parazity. Na základě tohoto zjištění pak byli schopni zjistit více o stravovacích návycích hlístounů. Například jeden z červů byl v dospělé fázi svého životního cyklu, podle čehož vědci usuzují, že hlístoun pozřel jeho předchozího hostitele. Tím byl nejspíše nějaký malý korýš.

Menšího hlístouna vyplavilo moře na pláž poblíž San Diega. Pitva provedená v tamním oceánografickém institutu ukázala, že se jednalo o březí samici. Podle serveru stanice CBS Los Angeles byly její 1,8 metru dlouhé vaječníky plné jiker.

Spatřen je jen vzácně

Příčina smrti je u obou ryb neznámá. Samice sice měla menší zranění zřejmě od malých žraloků, ale ta by její smrt nezpůsobila. Jednou z teorií je, že ryby se dostaly příliš blízko k hladině, kde je omráčily a následně zabily nárazy silných vln.

Hlístoun žije ve velkých hloubkách a je tak lidmi spatřen málokdy. Dlouho byl předmětem legend a námořníci ho kvůli jeho délce označovali za mořského hada. Může dorůst až do 17 metrů a je nejdelší kostnatou rybou na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Na mexické pláži se objevila vzácná ryba

Poprvé se ho v jeho přirozeném prostředí podařilo natočit až v roce 2010 vědcům z Louisianské státní univerzity v Mexickém zálivu v hloubce asi 1500 metrů. V říjnu roku 2012 se pak živý hlístoun objevil u pláže v Mexiku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Mexiku se vynořila podivná hlubinná ryba

Podivně vypadající šestimetrová ryba vzbudila minulý pátek velké pozdvižení na pláži v Cabo San Lucas. Jednalo se o hlístouna červenohřívého, který obyčejně...

Výběr článků

Načítám