Hlavní obsah

Lékaři odoperovali dvouměsíční holčičce druhou hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři ve východním Afghánistánu provedli úspěšnou operaci, při níž odstranili druhou hlavu vyrůstající z lebky dvouměsíční holčičky. Operace malé Asrí Gulové se uskutečnila minulý týden v Nangarháru. Ve středu byla holčička z nemocnice propuštěna do domácí péče.

Asrí Gulová před operací

Článek

Zákrok byl podle lékařů komplikovaný, protože druhá hlava byla napojena na životně důležité nervy a cévy. Ve východní části Afghánistánu šlo podle serveru BBC News o první úspěšnou operaci tohoto druhu.

Asrí má zdravou sestru-dvojče a lékaři předpokládají, že hlavička byla pozůstatkem třetího plodu, který se v děloze nedovyvinul. Rodiče se pro zákrok rozhodli poté, co kvůli druhé hlavě nemohla malá Asrí pořádně spát a obyvatelé jejich vesnice na ni pohlíželi s nedůvěrou.

Lékaři provedli operaci zdarma, protože běžné náklady ve výši 4000 až 6000 dolarů (asi 80 –120 tisíc korun) byly zcela mimo možnosti venkovské rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám