Hlavní obsah

Zemřel muž, který se proslavil svou modrou kůží

Novinky, vps

Američan Paul Karason, který měl kvůli užívání sloučeniny stříbra trvale modrou kůži, v pondělí zemřel v nemocnici ve Washingtonu poté, co minulý týden utrpěl infarkt. V úterý o tom informoval server pořadu NBC Today, v němž před pěti lety poprvé vystoupil v televizi. Bylo mu 62 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Paul Karason měl přezdívku Taťka Šmoula

 
Článek

Karasona minulý týden postihl infarkt a byl převezen do nemocnice ve Washigtonu. V následujících dnech musel bojovat ještě se zápalem plic a nakonec utrpěl těžkou mozkovou mrtvici.

Přesnou příčinu smrti ještě lékaři nezjistili, Američan se ale dlouhodobě potýkal se srdečními problémy. Před pěti lety mu voperovali trojitý bypass, i přesto ale nadále zůstával těžkým kuřákem.

Říkali mu Taťka Šmoula

Karason dříve trpěl silnou dermatitidou na obličeji, naordinoval si proto léčbu roztokem stříbra. Začal s tím před 15 lety a zanedlouho začala jeho kůže modrat. Jednalo se o tzv. argyrii, při které dochází k trvalé změně zabarvení pokožky v důsledku nadměrného užívání stříbra.

Poté, co vyléčil dermatitidu, sice dávkování koloidního stříbra omezil, ale nikdy s jeho braním nepřestal. Jeho kůže se pak z modré změnila v našedlou. Přezdívky Taťka Šmoula se už ale nezbavil.

„Tu přezdívku neměl rád, záleželo ale, kdo ho tak oslovil. Když to bylo dítě, tak mu to vykouzlilo úsměv na tváři. Ale když to byl dospělý...,“ uvedla pro NBC Today Karasonova manželka Jo Anna.

Stříbro se pro své antibakteriální účinky používalo tisíce let, ale po objevení a rozšíření efektivnějšího penicilinu ztratilo na významu. Přesto se stále v některých případech používalo, ale v roce 1999 ho americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv definitivně zakázal právě kvůli argyrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám