Hlavní obsah

Pálavské vinobraní pozdravil královský pár

– Mikulov
Právo, Jan Trojan

Král Václav IV. také letos přijel do Mikulova na Břeclavsku, aby pozdravil tamní Pálavské vinobraní. Před radnicí na něj v sobotu po poledni čekala královna Žofie Bavorská v podání herečky Chantal Poullainové. Tuto roli miluje, nehraje ji poprvé. V Mikulově se cítí, jak říká, jako v rodné Francii.

Foto: Jan Trojan, Právo

Král Václav IV. s královnou Žofií Bavorskou v podání Chantal Poullainové

Článek

Příjezd Václava IV. připomíná jeho pobyt v Mikulově v roce 1403, kdy ho jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení, kam byl uvržen bratrem Zikmundem. I když skutečný Václav IV. nebyl zdaleka tak slavný jako jeho otec Karel IV., v Mikulově byl i s královnou skvěle uvítán. Na náměstí před radnicí nebylo k hnutí.

Foto: Jan Trojan, Právo

Král a královna si připíjejí červeným vínem.

Pořadatelé očekávají rekordní návštěvnost

Nejvíce lidí, celkem 45 tisíc, zatím přišlo předloni. Podle Jitky Sobotkové z pořádající společnosti Mikulovská rozvojová zaznamenali již v pátek mnohem víc účastníků než vloni. Zvládnout mohou až 50 tisíc lidí za všechny tři dny.

Novinkou letošního 66. ročníku Pálavského vinobraní jsou ukázky tradičního ručního zpracování vína v zámeckém sklepení. Na zámku se bude i v neděli ochutnávat přes 400 vzorků tichého vína, tvoří výstavu Národní soutěže vín mikulovské vinařské podoblasti.

Burčáku bude letos méně

V mnoha zhruba ze tří set stánků nabízeli burčák. Letos jej bude celkově na jihu Moravy méně, ale je kvalitní. Vloni účastníci Pálavského vinobraní vypili 75 hektolitrů, letos mohou opět nejméně tolik. Víno a burčák v Mikulově nabízejí výhradně vinaři z Mikulovské podoblasti, jejich zájem roste.

Foto: Jan Trojan, Právo

K veselí přispěl i Bakchus.

Zatímco například v Lechovicích na Znojemsku nabízeli v sobotu burčák po 48 korunách za litr, v Mikulově nekoupíte pod 70 korun za litr. Ovšem v nádherné atmosféře rozjásaného města.

Přispěl k tomu i Bakchus, jenž před králem a královnou a před tisíci návštěvníků přednesl Desatero Pálavského vinobraní. Praví se v něm například, že ten, který tento čas žádného z vína neokusí, nechť je vypovězen za brány města. A také, aby ostudník, jenž bude po slunce západu přistižen zcela střízliv, ať stav věci co nejdříve napraví. Do klády má být vsazen ten, kdo bude víno vodou ředit.

Foto: Jan Trojan, Právo

Před náměstím se trochu plašili koně Bakchusova vozu, duchapřítomná pořadatelka je však rychle zvládla.

Reklama

Výběr článků

Načítám