Hlavní obsah

Blb vlk pln žbrnd zdrhl hrd z mlh Brd skrz vrch Smrk v čtvrť srn Krč, zní rekordní věta ze souhlásek

Novinky, Jakub Kynčl

Pelhřimovské Muzeum rekordů hlásí nové české rekordy a jeden z nich je opravdu kuriózní. Jde o nejdelší českou větu sestavenou výhradně ze souhlásek. Dohromady ji dal architekt Milan Hanák z Prahy a jejím vymýšlením strávil jen asi čtyři dny. K nápadu jej přivedlo jeho velké hobby - orientační běh.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Milan Hanák se svou rekordní větou

Článek

Věta „Blb vlk pln žbrnd zdrhl hrd z mlh Brd skrz vrch Smrk v čtvrť srn Krč” hovoří o tom, že „jakýsi hloupý vlk poté, co vypil nepřiměřené množství ne příliš chutných nápojů, hrdě utekl z mlhou pravidelně zahaleného pohoří zvaného Brdy přes nejvyšší kopec Jizerských hor až do pražské čtvrti Krč, která byla kdysi vyhlášena nadprůměrným výskytem srnčí zvěře”.

„Popud k vytvoření věty byl takový, že jsem četl na internetu informace pro zahraniční účastníky orientačního běhu v Hradci Králové a zaujalo mě tam upozornění, že některá česká slova mohou vypadat na první pohled jako zkratky. Jako příklad tam byla uvedená věta složená výhradně ze souhlásek: Strč prst skrz krk. Pomyslel jsem si, že je to možná nejznámější věta ze souhlásek, ale určitě ne nejdelší,” řekl Novinkám Hanák.

Dosavadní rekordní věta, jejíž autorem je Jiří Zahradníček z Vodňan, zněla: "Smrk z Brd pln skvrn z mlh strhl smršť zrn z prh." Znamená to, že vyvrácený strom padl na svažující se pole prhy arniky a dolů po svahu se spustila hromada zralých semen.

„Pracuji jako architekt, nejsem žádný češtinář, ale osobně mě velmi zajímá používání slov ve správném významu. Tvorbě této věty jsem se věnoval asi jen čtyři dny. A zda by šla vytvořit ještě delší? Když jsem já našel delší větu, tak se dá pravděpodobně rozšířit i ta má, ale jednoduché to nebude. Přece jen, slov složených pouze ze souhlásek není mnoho,” dodal Milan Hanák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám