Hlavní obsah

Kamera natočila v pralese členy izolovaného kmene, hned pak zmizeli

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Brazilská vládní agentura FUNAI, která se stará o ochranu a mapování území obývaných domorodým obyvatelstvem, zveřejnila ve středu první video zachycující několik členů kmene Kawahiva. Ten objevili dřevorubci v roce 1999 a předpokládá se, že až na několik kontaktů je izolovaný od zbytku světa, napsala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila členy izolovaného amazonského kmene Video: FUNAI

 
Článek

Video trvající necelou minutu a půl pořídili výzkumníci z agentury již v roce 2011, ale zveřejnili ho až tuto středu.

Záběry zachycují devět nahých členů kmene ozbrojených luky a šípy. Procházející žena s dítětem na zádech si v jeden moment všimla kamery a utekla pryč. Jeden z mužů se proto vrátil zpět, skryl se za listím a zkoumal, co se děje. Poté, co zjistil, že nehrozí žádné nebezpečí, odešel i s ostatními pryč.

Podle brazilského serveru Jornal Hoje pocházejí záběry z oblasti hranic států Amazonas a Mato Grosso a skupina se přesouvala z jedné vesnice do druhé.

Foto: Yahoo Maps

Původní video obsahovalo i zvukovou stopu. Zaměstnancům agentury se podařilo zachytit konverzaci mezi domorodci, která probíhala v jazyce Tupi-Kawahiva. Ten je používaný několika kmeny v této oblasti.

Jornal Hoje se odkazuje na brazilskou lingvistku Anu Suely Cabralovou, podle níž žena v momentě, kdy si všimla kamery, zakřičela na ostatní „tapui“, což znamená v překladu „nepřítel“.

Autor videa Jair Candor podnikl do dané oblasti mnoho cest, při nichž se snažil zjistit něco o kmeni Kahawiva, aniž by si vynucoval kontakt s jeho členy. „Nejeli jsme tam kvůli tomu, abychom se s nimi setkali,“ řekl o expedici z roku 2011. Před touto cestou přitom měli vědci o kmeni jen velmi málo informací.

Podle odborníků jsou členové kmene lovci a sběrači a vedou kočovný styl života. Loni byla ve státě Mato Grosso vytvořena rezervace, která je má chránit, ale i tak čelí kmen vážným hrozbám od dřevorubců a farmářů, kteří svým působením v pralese narušují jejich život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám