Hlavní obsah

Orlosup proletěl Krkonošemi jako letoun stealth

Právo, Vladimír Prouza

Doslova jako neviditelný letoun stealth proletěl Krkonošemi orlosup bradatý (Gypaetus barbatus), jeden z nejvzácnějších a největších ptáků Evropy s rozpětím křídel až 2,5 metru. Dravec přistál u Martinovky nad Špindlerovým Mlýnem a jižně od polské Szklarské Poreby u Szrenického potoka.

Samice orlosupa jménem Bernd

Článek

„Orlosupa bohužel nikdo neviděl,“ podotkl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. „Zálet takovéhoto druhu na území naší republiky je naprosto výjimečný, několik nedoložených pozorování pochází z 19. století,“ doplnil mluvčí.

Výskyt vzácného exempláře v Krkonoších však tentokrát spolehlivě odhalila moderní sledovací technika schopná zachytit signály vysílače umístěného na ptačím těle. Ochranáři znají i jméno krkonošského orlosupa.

„Jmenuje se Bernd. Jde o samici z odchovné stanice v Katalánsku vybavenou satelitním vysílačem. Bernd loňský červen vypustili ve Švýcarsku v rámci projektu Bearded Vultures on the Move (Orlosupi na cestách),“ přiblížil Drahný.

V Krkonoších pobyla jednu noc

Bernd se řadu měsíců potulovala zprvu po švýcarských, italských a rakouských Alpách. Odtud v půlce letošního května nabrala směr severovýchod a zamířila přes Německo do Česka a Polska.

„Konkrétně v Krkonoších strávila noc z 21. na 22. května, kdy byla v osm hodin večer zaznamenána v Martinově dole nedaleko Martinovky a druhý den v osm ráno se její signál ozval od Szrenického potoka u severní hranice polského národního parku,“ citoval ze záznamů o pohybu orlosupa Drahný.

Bernd nakonec doletěla ke břehu Baltského moře, kde se obrátila k západu. Začátkem června navštívila s kratičkou zastávkou v západních Čechách Bavorsko. Ptačí Odysea skončila po roce v saském Zhořelci, kde museli místní ornitologové fyzicky i psychicky zcela vyčerpaného ptáka koncem června odchytit.

Odchytu asistovali i pracovníci sousední Zoologické zahrady v Liberci zapojené už 20 let do záchranného chovu ohroženého druhu. Bernd po nutné rekonvalescenci skončila v pražské zoo, odkud poputuje zpět do domovského Švýcarska.

Orlosup přezdívaný rozbíječ kostí požírá hlavně mršiny. Preferuje zejména kosti, které dokáže obratně rozbíjet pouštěním z výšky o skály. Území Evropy obývá několik malých populací mezi Pyrenejemi a Kavkazem, v Alpách již orlosupi zcela vymizeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám