Hlavní obsah

Kvůli nebezpečné rybě by se muži na severu Evropy neměli koupat nazí

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průlivu Öresund mezi Švédskem a Dánskem ulovil místní rybář 21centimetrový exemplář ryby příbuzné s piraňou. Živí se převážně rostlinnou stravou, ale občas zaútočí i na člověka. Jsou zaznamenány případy, kdy tato ryba mužům ukousla varlata. Odborníci říkají, že není důvod k panice, ale skandinávští plavci by teď podle nich přece jenom neměli chodit do vody bez plavek.

BEZ KOMENTÁŘE: Ryba pacu má podobné zuby jako lidé

 
Článek

Rybu chytil podle listu Copenhagen Post rybář Einar Lindgreen poblíž ostrova Saltholm. Při vyprazdňování pasti na úhoře objevil mezi běžnými úlovky neobvyklý exemplář. Lidé v přístavu si mysleli, že se jedná o piraňu, ale Dánské přírodovědecké muzeum, kam svůj úlovek rybář odnesl, rybu identifikovalo jako „pacu“.

Jedná se o označení několika druhů ryb pocházejících z Jižní Ameriky. S piraňou jsou příbuzní, na rozdíl od známějších dravců ale mají rovné zuby, nikoliv špičaté. Dorůst mohou až do váhy 25 kilogramů.

Jsou to všežraví sladkovodní tvorové, do slaného Baltského moře se tedy ryba dostala nejspíše kvůli chovateli, který vyprazdňoval své akvárium. Je to podruhé, co byla tato ryba chycena v Evropě. Poprvé se objevila v roce 2002 v Polsku v řece Odra.

„Pacu normálně není pro lidi nebezpečný, ale může vážně kousnout. Byly tu incidenty v některých zemích, kde některým mužům ukousl varlata,“ řekl ichtyolog Henrik Carl z Dánského přírodovědeckého muzea pro švédskou verzi listu The Local.

Není jisté, zda se ve vodách průlivu Öresund nacházejí další exempláře této ryby, odborníci ale doporučili, ať se muži raději nekoupou bez plavek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám