Hlavní obsah

V Rusku se narodila liligeří trojčata

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novosibirsk

Když se loni v srpnu v zoologické zahradě v ruském Novosibirsku narodilo mládě liligera, tedy šelmy, jejímž otcem je lev a matkou liger (kříženec lva a tygra), byla to velká sláva. Jednalo se totiž o jediné takové mládě na celém světě. Teď si zoo připsala další úspěch, narodila se v ní totiž rovnou liligeří trojčata, napsal server MailOnline.

Foto: Profimedia.cz

Mláďata se domáhají pozornosti své matky.

Článek

V sibiřské zoo chovají v jednom výběhu společně lvy a tygry. V roce 2004 zplodil samec lva afrického se samicí tygra křížence Zitu, jež byla označena za ligera (složenina anglických slov lev a tygr). Zatímco takto vzniklí samci jsou sterilní, samice se mohou rozmnožovat.

Kříženci mezi šelmami
Liger – kříženec lva s tygrem Liliger – kříženec ligera se lvem

Loni v srpnu se pak po osmi letech narodil kříženec křížence označovaný jako liliger. Malá samička, která byla podle dcery lva Simby ze Lvího krále pojmenována Kiara, teď má další sourozence.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kiara je potomkem lva a křížence lva s tygremVideo: Reuters

Tři malé samičky se narodily v květnu a teď vyrostly natolik, aby mohly být představeny veřejnosti a vypuštěny do výběhu. Mají se čile k světu a s typickou neohrabaností mláďat prozkoumávají doposud nepoznaný vnější svět.

Liger dorůstá do větší velikosti než jeho rodiče, a je tedy největší známou kočkovitou šelmou. Po svých rodičích zdědil i některé jejich charakteristiky. Stejně jako tygr rád plave a po lvech je společenským zvířetem. U liligerů se na soudy o jejich povaze a velikosti musí ještě počkat, nejstarší Kiaře totiž ještě není ani jeden rok.

Foto: Profimedia.cz

Mláďata zvědavě prozkoumávají svůj výběh

Ligerové se rodí jen v zajetí, v divoké přírodě se totiž lvi a tygři nekříží. V novosibirské zoologické zahradě už teď mají celkem čtyři samičky liligerů, do budoucna tedy lze očekávat další a další přírůstky jak od nich, tak od jejich ligeří matky Zity.

Reklama

Výběr článků

Načítám