Hlavní obsah

Bankomat v Polsku zase vydával dvojnásobek peněz, vybírali i policisté

Právo, Pavol Minárik
Toruň

Bankomat největší polské banky PKO v Toruni, rodišti astronoma Mikuláše Koperníka, vydával po dobu 17 hodin dvojnásobek požadované sumy. Z účtu se přitom odepisovala jen původně požadovaná částka. Mezi klienty „štědrého“ bankomatu byli i dva policisté, kteří z něho v průběhu 24 minut vybrali peníze 33krát, jak potvrdily výpisy z účtů a záznamy z kamer.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění PKO zavinily chybu dvě zaměstnankyně banky zodpovědné za plnění kazet do bankomatu. Kazety určené pro bankovky v hodnotě 50 a 100 zlotých (310 a 620 Kč) omylem naplnily bankovkami s dvojnásobnou hodnotou.

„Vyšetřování ukázalo, že z většího počtu klientů jen šest odolalo pokušení využít chybu bankomatu vícekrát,“ informoval ve středu portál Gazeta Wyborcza.

Většina peníze vrátila

Na výzvu banky vrátit neoprávněně získané peníze většina klientů reagovala kladně.

„Nepatřili k nim však dva strážci zákona z toruňského policejního komisařství. Soudu v Toruni předložili výpisy ze svých účtů a tvrdili, že neporušili zákon. Soud jim však nedal za pravdu a 11. června jim uložil vysoké pokuty a nařídil vrácení neoprávněně získaných peněz,“ uvedl deník. Policie je následně propustila.

Bankomat v Gdaňsku rozdával už v dubnu

K podobnému případu došlo u bankomatu PKO v polovině dubna v severopolském Gdaňsku. Zpráva o „štědrém“ bankomatu se tehdy šířila jako blesk. Nečekaně obdarovaní klienti telefonovali svým známým, kteří taxíky nebo vlastními auty okamžitě zamířili k bankomatu.

Nekonečná fronta, která se u bankomatu vytvořila, opadla až po vyčerpání posledního zlotého. Zákazníci s omezeným denním limitem „se do fronty postavili i po půlnoci, aby si mohli bankovkami naplnit kapsy,“ napsal tehdy list Gazeta Wyborcza. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám