Hlavní obsah

V deštném pralese našli vzácnou rostlinu, vyrobí z ní speciální edici ginu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina dobrodruhů a nadšenců se před několika dny vrátila z nitra venezuelského deštného pralesa, kde se jim povedlo najít vzácnou rostlinu známou jako otočník malokvětý (Heliotropium angiospermum). Tu hodlají využít jako speciální přísadu do limitované edice ginu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci našli v pralese vzácnou rostlinu, vyrobí z ní limitovanou edici ginuVideo: Reuters

 
Článek

Vzácnou rostlinu v minulosti využívaly zejména kmeny původních obyvatel Venezuely v čajových směsích. Měli za to, že má prospěšné účinky na činnost žaludku a trávení obecně. Je to ale její unikátní chuť, která zaujala skupinu dobroduhů vyslaných ginem Hendrick's do pralesa, aby tam našla nějakou speciální přísadu do speciální edice populárního destilátu.

Výprava na odlehlé místo měla jediný cíl - najít vzácné rostliny, které by poskytly inspiraci pro práci palírny nacházející se ve skotském Girvanu. Týmu se během cesty povedlo na malém přenosném alembiku vydestilovat 8,4 litru koncentrátu z otočníku malokvětého. Tekutinu přivezli do destilérky pro další zpracování.

Není to však jen unikátní chuť rostliny, co ji činí výjimečnou. Podle původních obyvatel má totiž magickou sílu odpudit zlé síly. Poznatky ze své expedice bude skupina publikovat v brzké době v některém z vědeckých magazínů.

Expedici vedl jeden z nejzkušenějších dobrodruhů na světě, Charles Brewer-Carias. Za život se účastnil už 250 expedic do deštných pralesů, objevil největší křemencovou jeskyni na světě, velké množství rostlin, hmyzu a plazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám