Hlavní obsah

Ze zašedlého schodu se vyklubala miliónová relikvie

– Londýn
Novinky, vps

Za 553 tisíc liber (asi 16,8 miliónu korun) byl v úterý v Londýně vydražen víc než tisíc let starý ozdobný schod z buddhistického chrámu na Srí Lance. Jeho předchozí majitelka Bronwen Hickmottová, která ho zdědila po svých rodičích, přitom dlouhá léta neměla tušení, o jak vzácný předmět se jedná, a používala ho jako schod u svých vstupních dveří, uvedl list Daily Mail.

Foto: http://www.bonhams.com

Vzácný schod z buddhistického chrámu před vchodem do domu Bronwen Hickmottové

Článek

Asi tunu vážící kámen půlkruhovitého tvaru daroval rodičům Hickmottové pěstitel čaje, který se v 50. letech minulého století vrátil do Británie ze Srí Lanky. Když ho jeho teď už bývalá majitelka zdědila po svých rodičích, nezajímala se o jeho možnou hodnotu, dala si ho před dveře svého domu a začala mu říkat „Oblázek“.

K vzácnému artefaktu opravdu přilnula. Když se totiž dvakrát stěhovala, vždy si ho i přes jeho váhu vzala do svého nového domova. Byl s ní desítky let, ale až před několika roky ji napadlo pátrat po jeho původu.

Neměla to jednoduché

Nebylo to ovšem jednoduché, napřed jí totiž odmítli pomoct odborníci z aukční síně Sotheby´s a košem jí dali i producenti pořadu BBC Antiques Roadshow, ve kterém odhadci umění cestují po zemi a hodnotí starožitnosti obyčejných lidí.

Na její prosbu zareagovala až aukční síň Bonhams. Její experti identifikovali „Oblázek“ jako jeden ze sedmi existujících chrámových schodů ze Srí Lanky. Je ozdoben rytinami lvů, koní, slonů a ptáků, kteří mají symbolizovat čtyři stadia života – růst, energii, sílu a trpělivost.

Výsledek aukce překvapil

Před aukcí se počítalo s tím, že schod bude prodán za 30 až 50 tisíc liber, ale konečná cena předčila veškerá očekávání. „Byl o něj velký zájem, takže to takové překvapení není, ale že se prodá za desetinásobek, to jsme nečekali,“ řekl mluvčí aukční síně Julian Roup.

„Milovala jsem Oblázek celý svůj život. Myslela jsem si, že je zvláštní, ale netušila jsem, že až tolik. O výtěžek z aukce se podělím se svou rodinou. Ale teď budeme slavit v Londýně. Zítra jdu nakupovat,“ řekla Bronwen Hickmottová po aukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám