Hlavní obsah

Rybář našel uvnitř žraločí samice dvouhlavé mládě

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Michiganské státní univerzity potvrdili, že dvouhlavé mládě žraloka bělavého, které před téměř dvěma lety objevil rybář v těle jeho matky, je opravdu jediné mládě, a nikoliv srostlá dvojčata. Považují ho za nejvzácnějšího objeveného dvouhlavého žraloka, jak uvedli ve zprávě v aktuálním čísle magazínu Journal of Fish Biology.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvouhlavé mládě žraloka bělavéhoVideo: Novinky s použitím profimedia.cz

 
Článek

Mládě objevil v dubnu roku 2011 rybář z Floridy, když kuchal jeho matku, kterou předtím ulovil. Svůj nález ihned předal odborníkům.

Dvouhlavý žralok, který byl v době nálezu naživu, ale krátce poté zemřel, se dostal až k michiganským vědcům. Ti malou parybu prozkoumali a zjistili, že kromě dvou hlav mělo i dvě srdce a dva žaludky. Zbytek těla se v zadní části spojil v jeden ocas.

„Je to rozhodně jeden z těch zajímavých a málo zaznamenaných fenoménů. Je dobré, že máme tento případ zdokumentovaný jako součást světového přírodního dědictví,“ uvedl spoluautor studie profesor Michael Wagner s tím, že i kdyby se žralok dostal na svět normální cestou, dlouho by nepřežil.

Příčina vady je nejasná

Tato vada vzniká, když se embryo začne rozdělovat na dva různé jedince, ale proces se v určité fázi zastaví. Může k tomu dojít u mnoha druhů, u žraloka bělavého se ovšem jedná o první zaznamenaný případ.

Objevily se spekulace, zda vývojová vada nesouvisí s ropnou havárií, ke které došlo v Mexickém zálivu v roce 2010, ale vědci uvedli, že neexistují žádné důkazy, které by na tuto spojitost ukazovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám