Hlavní obsah

Hrochy pod vodou a sloní rodinku ukáže pražská zoo už v sobotu

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osmičlenné sloní stádo a tříčlenná hroší rodinka se při zahájení 82. sezóny Zoo Praha ukážou poprvé v novém. Kromě slavnostního otevření Údolí slonů, pavilonu hrochů a výběhu pro antilopy se poprvé představí i první sloní mládě, které bude pokřtěno.

BEZ KOMENTÁŘE: Hroši pod vodouVideo: ZOO Praha

 
Článek

Po necelých třech letech od položení základního kamene obřího nového pavilonu velkých savců, který dohromady hlavní město vyšel na 500 miliónů korun, do něj vstoupí první návštěvníci.

„Čeká nás neuvěřitelná sezóna. Otevření Údolí slonů jak vnitřní expozice, tak venkovních výběhů, vnitřní ubikace i venkovní expozice Pavilonu hrochů, kde je budou lidé moci pozorovat proskleným bazénem jak venku tak uvnitř, naučná stezka, kde je mimo jiné i sloní trenažer, na němž si děti budou moci zkusit jaká je jízda na slonovi s promítáním prostředí, ze kterého k nám sloni přišli,“ vyjmenovává ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„V tuto chvíli mají návštěvníci možnost vidět v naší zahradě mládě slona, gorily a orangutana. Takových zoo opravdu na světě mnoho není,“ dodal Bobek.

Přijde řada osobností

Slavnostní ceremoniál otevření začne tuto sobotu kolem 11. hodiny v areálu nových výběhů u severního vchodu. Po hudebních vystoupeních, projevech a odhalení sloní sochy by mělo proběhnout vypuštění slonů do výběhu. Poté zahraje kapela Čechomor a pak už přijdou na řadu křtiny sloní holčičky za přítomnosti nejen primátora Prahy Bohuslava Svobody a dokonce premiéra Petra Nečase, ale také dlouholetých adoptivních rodičů pražských slonů modelky Aleny Šeredové a jejího manžela fotbalového brankáře Gianluigiho Buffona.

Zádrhel se ovšem může objevit v tom, že stejně tak jako leze nekonečná zima na nervy lidem, otravuje i slony. Ti to ovšem mohou vyřešit tak, že v takovémto chladném jaře prostě ven nepůjdou.

Foto: Zoo Praha

V sobotu se představí i sloní rodinka

„Zkoušeli jsme ven odvést tu část stáda, která je na takovéto teploty zvyklá, tedy bez slonic ze Srí Lanky a mláděte, ale dostalo se nám důrazného ne. Ke stmelení rodiny, která přesně v tomto složení pohromadě žije i v přírodě, bylo neuvěřitelně rychlé a teď už se oddělit nenechají. Z toho máme samozřejmě obrovskou radost, ale je tím pádem možné, že si slony budou muset návštěvníci v sobotu prohlížet jen z ochozů ve vnitřní expozici,“ upozornil kurátor savců pražské zoo Pavel Brandl.

V 15.40 se pak po projevech a vystoupeních zpřístupní také neuvěřitelná podívaná na hroší rodinku na březích expozice, ale hlavně pod vodou.

Foto: Zoo Praha

Nový pavilon hrochů nabídne krásnou podvodní podívanou

„Interiér Pavilonu hrochů tvořili výtvarníci, kteří se podíleli na velkofilmu Letopisy Narnie. Nejlákavější ale bude jistě pohled na to, co dělá Slávek, Maruška a Váleček pod vodou. Ten ve svých dvou letech je řekněme v pubertě a vyvádí tam i se svými čtyřmi metráky neuvěřitelné vodní vývrtky. Jen musí návštěvníci počítat s tím, že čirá voda nevydrží v bazénech dlouho. Tomu aby se v průběhu dnů zkalila, není možné zabránit. Ale i tak je to podívaná, která rozhodně stojí za to,“ doporučuje Bobek.

V předvečer slavnostního otevření pavilonů, tedy v pátek proběhne v Obecním domě od 19 hodin Koncert pro slony. Bude zde také pokřtěna publikace, která vypráví sloní příběhy z pražské zoo, které se začaly odvíjet už v roce 1933, kdy do Prahy připlul první slon ze Srí Lanky, Baby.

Reklama

Výběr článků

Načítám