Hlavní obsah

Hubbleův teleskop zachytil vesmírného nájezdníka

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zveřejnil fotografii z Hubbleova vesmírného dalekohledu, která zachycuje galaxii nápadně připomínající vetřelce ze slavné videohry Space Invaders (česky nejčastěji jako Vesmírní nájezdníci). Informovala o tom NASA na svých webových stránkách.

Foto: koláž Novinky s použitím http://www.nasa.gov

Hubbleův teleskop zachytil galaxii, která vypadá jako vetřelec ze slavné videohry

Článek

Spirální galaxie ze shluku galaxií s názvem Abell 68 okamžitě upoutala pozornost astronomů, její podobnost s postavičkou z videohry Space Invaders je totiž velká. Snímek nalezl Nick Rose v rámci projektu, ve kterém NASA umožňuje veřejnosti přístup do svého archivu s doposud nezveřejněnými fotografiemi.

Fotografii pořídil širokoúhlý planetární fotoaparát, který byl na teleskopu nainstalován v roce 2009. Je to technologicky nejvyspělejší nástroj k pořizování snímků ve viditelném spektru, jakým teleskop momentálně disponuje.

Foto: NASA/ESA

Původní snímek, galaxie je vlevo nahoře

Hra Space Invaders byla uvedena na trh v roce 1978 v Japonsku. V té době to pochopitelně byla automatová hra a byla natolik populární, že v zemi vycházejícího slunce krátkodobě způsobila nedostatek stojenových mincí, které se tehdy do automatů házely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám