Hlavní obsah

Pravděpodobnost jedna k triliónu: 12 vajec obsahovalo 24 žloutků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Katie Haycocková z Londýna chtěla udělat velkou omeletu. Proto si koupila balení dvanácti vajec. Netušila však, že pokoří pravděpodobnost jedna k triliónu a bude mít v misce čtyřiadvacet žloutků. Všech dvanáct skořápek totiž obsahovalo dva žloutky.

Foto: Profimedia.cz

Katie Haycocková s 24 žloutky z dvanácti vajíček

Článek

Podle zoologů přitom připadá u slepic dvojitý žloutek na každé asi tisící vajíčko. Katie tak pokořila pravděpodobnost jedna k triliónu. To je jako by vyhrála třikrát za sebou v loterii.

„Koupila jsem si tucet vajíček a chtěla si udělat omeletu. Začala jsem vajíčka rozklepávat a v prvním byly dva žloutky, to mě udivilo. Ale pak byly dva i v druhém a třetím, tak jsem okamžitě zavolala přítele,“ tvrdí čtyřiadvacetiletá Katie žijící s přítelem Samem Bullem v londýnském Poplaru.

Když už rozbili šest vajíček a stále v nich byly dva žloutky, okamžitě zavolali fotografům z deníku Daily Mail, aby se přijeli podívat na ten „zázrak“. Začalo se rozklepávat dál a fotografka Jenny Goodallová zdokumentovala, jak se v talíři nakonec objevilo čtyřiadvacet žloutků z dvanácti skořápek.

„Dvojité žloutky pocházejí od mladých nosnic, které ještě nemají vyzrálý hormonální systém. Přitom vajíčka tohoto typu se dvěma žloutky vznikají s pravděpodobností jedna ku tisíci,“ uvedl mluvčí Britské služby pro informace o vejcích pro britský Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám