Hlavní obsah

Provizorní škola pod mostem přináší malým Indům základní vzdělání

– Nové Dillí
Novinky, vps

Zákony sice v Indii zaručují dětem do 14 let bezplatné školní vzdělání, mnoho z nich však musí už v brzkém věku začít pracovat, aby pomohly svým rodičům s příjmy. Nedostává se jim tak důležitého vzdělání. Prodavač z Nového Dillí Rajesh Kumar Singh tento problém vyřešil po svém. Založil provizorní školu pod mostem, kde chudé děti vyučuje dvě hodiny denně. A slaví s ní velké úspěchy, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indickou školu pod mostem navštěvuje přes 60 žákůVideo: Reuters

 
Článek

Singh spustil školu pod mostem před třemi lety. Začínal se dvěma žáky, dnes už jich má přes šedesát. Děti ve věku od tří do šestnácti let se u něj učí matematiku, přírodovědu, angličtinu a hindštinu.

„Místo pod mostem jsme vybrali proto, že když prší, děti se mají kde schovat. A když je horko, jsou chráněni před přímým sluncem,“ řekl Singh.

Někteří rodiče díky provizorní škole pochopili, že vzdělání je potřebné, a začali své děti posílat i do normální školy. Mnoho žáků však tvrdí, že se naučí více během vyučování ve škole pod mostem. Třídy ve státních školách totiž mívají i více než 80 žáků a učitelé navíc často nepřijdou do práce a děti tak nemá kdo učit.

„Mám skvělý pocit z toho, když mohu alespoň dvě hodiny svého času věnovat těmto dětem. Je to balzám pro mou duši. Lidé obvykle darují peníze a jiné věci, já poskytuji vzdělání. Moji rodiče mi dali do života kvalitní výchovu i vzdělání a já chci alespoň část z toho poskytnout těmto dětem,“ vysvětlil Singh svůj přístup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám