Hlavní obsah

Včely ve Francii olizují odpad z bonbónů a produkují modrý a zelený med

Štrasburk

Nový význam získal pojem medové zbarvení na severu Francie. Tam totiž včely produkují sladilo modré a zelené barvy. Včelaři z oblasti Alsaska jsou naštvaní na továrnu produkující bioplyn u Ribeauville. Včely totiž létají na její skládku a tam olizují cukr z bonbonů M&Ms. Nasávají do sebe i modré a zelené barvivo, které se pak dostává do medu, který tak ztrácí charakteristické medové zabarvení.

Foto: Profimedia.cz

Včelař ukazuje modrý med v porovnání s klasickým.

Článek

„Tento problém jsme odhalili ve stejnou chvíli jako včelaři. Ale okamžitě jsme začali pracovat na odstranění,“ přislíbil mluvčí Philippe Meinrad ze společnosti Agrivalor, která továrnu provozuje. Podnik zpracovává také odpady z čokoládovny Mars.

Foto: Profimedia.cz

Barevný med, který včely produkují.

Zástupci továrny teď oznámili, že bude všechny nádrže od stop cukru čistit, odpadní látky bude uchovávat v kontejnerech, do nichž včely nebudou schopny pronikat, a bude se snažit skladovací období zkrátit na minimum.

Foto: Profimedia.cz

Modrý med

Včely sice dávají před řepným cukrem (sacharózou) přednost nektaru (směs glukózy a fruktózy). To ale platí jen od jara do července. Pak v přírodě prudce ubude květů a medovice ze mšic, takže se změní pud dělnic, které pak vyhledávají jiné zdroje potravy a ochotně přijímají jakýkoli cukr. Třeba i ten z bonbónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám