Hlavní obsah

V Německu řádí přerostlí sumci, žerou labutě a chovají se jako kanibalové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí rybáři bijí na poplach. V místních vodách totiž žijí sumci, kteří dosahují gigantických rozměrů. Jsou to nebezpeční predátoři, jejichž útoky se nápadně množí. Likvidují nejen populace ostatních ryb, ale nepohrdnou ani labutěmi nebo příslušníky vlastního druhu.

Článek

Útoky obřích sumců jsou hrozivé a nepříjemné. V bezpečí před nimi nejsou ani kachny nebo labutě, jak v sobotu uvedl deník Die Welt. Rybáři z Horního Bavorska prý viděli, jak jeden 2,5metrový exemplář z řeky Isen sežral mladou labuť, kterou si stáhl pod hladinu.

Rybáři obecně nevidí obří sumce rádi. Jsou to totiž dravci, kteří nemají žádné přirozené nepřátele a s rostoucí velikostí zvětšují také svůj apetit. Dokážou tak v rybníce, jezeře i řece vyžrat za krátkou dobu všechny ostatní ryby. Teď se navíc začali chovat také jako kanibalové.

„Není známo, že by sumci požírali příslušníky svého vlastního druhu, teď to ale dělají,“ řekl Manfred Holzner z Německé rybářské asociace.

Vyskytly se i případy útoků na lidi

Alarmující jsou také zvěsti, že útočí i na lidi. Už v roce 2008 sumci vzbudili velký rozruch, když v berlínském Schlachtensee údajně napadli několik plavců.

„Byli jsme ve vodě a plavali jen tak volně kolem, najednou mě to kouslo do nohy. Cítila jsem ostré zuby. Tak jsem odplavala pryč a začalo to hned krvácet,“ svěřila tehdy německým médiím jedna z obětí Katharina Saxeová.

Kontrola populace sumců je ovšem obtížná, především proto, že se tyto ryby nenechají snadno chytit a rybářské sítě jsou v postižených vodách zpravidla zakázané.

Reklama

Výběr článků

Načítám