Hlavní obsah

Americkým městečkem otřásají podivné rány, i vědci jsou bezradní

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Clintonville

Clintonville v okrese Waupaca County je poklidné a nenápadné téměř pětitisícové městečko. V posledních dnech se tam ale začaly sjíždět americké televizní štáby a také odborníci z nejrůznějších oborů. Tímto wisconsinským městečkem totiž od neděle otřásají podivné rány podobné explozím.

V městečku Clintonville se třesou domy a obyvatelé slyší divné zvuky, nikdo neví proč

 
Článek

Poprvé se hlasité rány doprovázené otřesy půdy ozvaly v noci z neděle na pondělí. Druhý den místní policii zahltily telefonáty desítek vyděšených obyvatel. Hluk nepřestal ani druhý den.

„Bylo to jako nepřetržité bum, bum, bum. Mohli jste cítit otřesy pod nohama,“ řekl jeden z místních Joseph Clauson.

„Znělo to skoro jako burácení hromu, vše se ale navíc třáslo,“ popsal Al Miller.

Zdá se, že zvuky nezpůsobuje člověk

Policie, hasiči i pracovníci veřejných služeb pátrali po jasné příčině hluku, jako po zvýšené hladině plynu a poruchách vodovodních nebo odpadních potrubí. Podle televize WBAY však neobjevili nic neobvyklého.

Navíc se ukázalo, že v okolí neprobíhají žádné experimenty s trhavinami a městská rada se nedopátrala ani žádných důlních aktivit. Lisa Kussová z městského úřadu kontaktovala také armádu Spojených států, ale bez výsledku, v oblasti prý žádné vojenské akce neprobíhají.

„Myslím, že tou nejpravděpodobnější možností je v tuto chvíli nějaký druh přírodního fenoménu. Podle mě je možné, že se jakýmsi způsobem hýbe země pod povrchem. Proto lidé cítí otřesy a slyší zvuky podobné explozím,“ řekla Lisa Kussová.

Obyvatelé města prchají

Záhadné dunění zamotalo hlavu také specialistům z univerzity ve Wisconsinu. Moudřejší není ani profesor geofyziky Harold Tobin, který se do Clintonville přijel podívat. Z několika seismometrů v regionu vysledoval, že jde o velmi hlučnou lokalitu, avšak ne tolik, aby bylo možné tomu připisovat zmíněné rány.

„Podle mého názoru můžeme vyloučit standardní seismickou aktivitu. Navíc to opravdu vypadá, že nejde o vrtání nebo jiný druh naprosto evidentního lidského jednání,“ uvedl pro televizi WKOW Tobin z univerzity ve Wisconsinu.

Otřesy a rány dosáhly dokonce takového stupně, že někteří obyvatelé Clintonville opustili. Otázkou ale zůstává, jak daleko musí odjet, zvuky prý totiž zaznamenali i obyvatelé městečka Montello, které se nachází asi 130 kilometrů od Clintonvillu.

Zvuky se nahrát nepodařilo

Městská rada na středeční noc rozmístila po Clintonvillu nahrávací zařízení, žádné z nich ale podle regionálního deníku zmíněný zvuk nenatočilo. Přitom se podle výpovědí mnoha svědků kolem páté hodiny ráno minimálně jedna hlasitá rána ozvala.

Kussová také uvedla, že si město zapůjčilo speciální zařízení, které by mělo odhalit epicentrum podivných zvuků. Za 7000 dolarů (131 500 korun) by se tak město v ideálním případě mělo dozvědět, co zvuky způsobuje. Kussová ale před 400 obyvateli Clintonvillu přiznala, že zkoumání může vyjít naprázdno.

„Je možné, že nikdy nedostaneme definitivní odpověď,“ uvedla Kussová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám