Hlavní obsah

Ďábelská chilli paprička ochromila svět, pálí i přes latexové rukavice a může zabít

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Chile potěšili všechny milovníky pálivých jídel na světě. Ti mají totiž novou královnu mezi pálivými papričkami. Není však pro každého. Některé kusy chilli papričky Trinidad Moruga Scorpion jsou totiž až o třetinu pálivější, než dosavadní rekordmanka Trinidad Scorpion Butch T, která loni vystřídala přízračnou Bhut Jolokii. Ale pozor! O zdraví jde tentokrát i těm zkušenějším.

Foto: www.scottrobertsweb.com

Papričky Moruga Scorpion působí seschle, jde však o jejich tradiční strukturu a vzhled.

Článek

Jsou takové druhy chilli, které u strávníků vyvolávají drobné zapocení nebo i rozkašlání. Pak jsou ale takové druhy, u kterých se člověk rozbrečí či dokonce opuchne a jeho tělo začnou sužovat nesmírně bolestivé křeče. A přesně k těmto druhům se řadí paprička Trinidad Moruga Scorpion, která je pálivější než naprostá většina všech pepřových obranných sprejů.

Paprička o velikosti golfového míčku svou pálivostí porazila velikány na poli chilli. Její plody měly 1,2 miliónu až 2 milióny jednotek na Scovilleho stupnici, která hodnotí pálivost. Zatímco nižší hranice by rekord nepřebíjela, ta vyšší bohatě. Rekord doposud držela paprička Trinidad Scorpion Butch T, u které bylo naměřeno 1 463 700 jednotek.

"Kousnete si a nezdá se to tak hrozné. Jenže pak to začne. Pálivost se zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to docela brutální," uvedl expert na chilli papričky Paul Bosland, který dodal, že na výsledné hodnocení pálivosti si bude muset omáčka ještě počkat. Producenti pálivých omáček na vědce tlačí, aby vyhodnotili průměrnou pálivost pro jednotlivé druhy ve snaze, aby bylo jednoznačné, který druh je na světě ten nejpálivější.

Nemá konkurenci

Pro zcela přibližné porovnání, nová nejpálivější chilli paprička je asi 4000krát pálivější než feferonka, 350krát pálivější než omáčka tabasco a asi 10krát pálivější než paprička habanero, jejíž malý kousek v jídle běžnému člověku udělá pokrm skoro nesnesitelně pálivý. Paprička Trinidad Moruga Scorpion nyní čeká na zapsání do Guinnessovy knihy rekordů.

O novém rekordu však není pochyb, lidé, kteří s papričkou pracovali, museli mít na rukou čtyři vrstvy latexových rukavic. Pálivá látka v papričkách, kapsaicin, se totiž skrz jedny latexové rukavice nemilosrdně prodrala až ke kůži a způsobila značně nepříjemné pálení na pokožce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám