Hlavní obsah

Newyorská filharmonie přestala hrát na protest proti zvonícímu mobilu

New York

Zvonění mobilního telefonu se stalo součástí každodenního života moderní doby. V řadě situací však prostá slušnost stále velí jejich majitelům diskrétnost a patří k nim i koncertní a divadelní představení. Když v tomto týdnu zazvonil mobil na koncertu newyorské filharmonie, její dirigent Alan Gilbert se rozzlobil a orchestr bezprostředně zastavil.

Jak mohlo vyrušení během koncertu vypadat? Na to se můžete podívat v menší simulaci situace, kterou pro vás Novinky připravily.

 
Článek

Gilbert byl velmi rozčílen, když se při úterním koncertu z prvních řad newyorské Avery Fisher Hall ozvalo typické zvonění Marimba právě ve chvíli vyvrcholení Mahlerovy deváté symfonie, jen 13 taktů před zahájením poslední stránky partitury. O incidentu podle Daily Mailu napsal na svůj blog Michael Jo.

"Alan Gilbert se otočil k prvním houslím a zvonění stále sílilo, bez jakýchkoliv pochyb se jednalo o zvonění na iPhonu Marimba."

Dirigent se po zastavení orchestru obrátil do hlediště, aby našel hříšníka. Během několikaminutové přestávky se dotyčného zeptal: "Už jste skončil?" Když nedostal odpověď, dodal: "Dobře, počkáme."

Začali znovu

Z hlediště se již ozývaly výzvy "Pokutu tisíc dolarů" a "Vyhoďte ho". Když zvonění skončilo, Gilbert se u majitele telefonu ujišťoval, zda mobil vypnul. Muž dirigenta ujistil, že se to již nestane. Následovala Gilbertova omluva.

"Obvykle, když někdo takto ruší, je lepší to ignorovat, protože upozornění je občas více rušivé než samotný podnět. Tohle jsem ale nemohl vystát... Začneme znovu," prohlásil.

Hugh Jackman přerušil divadelní představení kvůli zvonícímu mobilu

Na to, jak celá situace, která však nebyla zachycena na žádných záběrech, mohla vypadat, se můžete podívat ve videu, které vám v tomto článku přinášíme.

Podobně kuriózní případ se odehrál minulý měsíc, když Kevin Spacey v roli Richarda III. v divadle v Sydney podrážděně reagoval na telefonát v publiku.

"Řekněte jim, že nemáme čas," volal tehdy na provinilce.

Reklama

Výběr článků

Načítám