Hlavní obsah

Muž skáče jako delfín díky speciálním tryskám

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseilles

Francouzský milovník vodních sportů Franky Zapata na vlastní kůži zažívá pocit, který mohou mít delfíni, když skáčou nad vodní hladinu. Umožnilo mu to speciální zařízení s vodními tryskami, které sám sestrojil. Působivé video, na kterém předváděl s tryskami úžasné kousky, nahrál na internet v sobotu.

Článek

Dvaatřicetiletý Franky Zapata z Marseille vytvořil takzvaný Flyboard, tedy systém vodních trysek, které se připevní na nohy. Stabilita se pak při pohybu ve vodě i nad vodou vyrovnává dalšími tryskami, které se drží v rukou.

Na trhu je sice už k dostání podobný mechanismus s názvem Jetlev, ten však neumožňuje snadný ponor pod hladinu a opět nad ní. Další poměrně markantní rozdíl je v ceně, zatímco cena prvního se pohybuje kolem 79 900 eur (2 016 000 korun), základní model Flyboardu je k dostání už za 4900 eur (124 000 korun).

Oba stroje však spojuje stejný mechanismus cirkulace vody. Na trysky je mohutnou hadicí napojený vodní skútr. Skrz něj se odsává z moře voda, která projde hadicí do trysek a následně zpátky do moře. Tlak vody, který musí dosahovat alespoň 100 hektopascalů, pak kontroluje speciální zařízení na vodním skútru.

Jakmile člověk odpovídajícího tlaku dosáhne a naučí se trysky korigovat, může vyletět do výšky až deseti metrů. Může dokonce skákat jako delfín a stejně jako sám Zapata dělat třeba i salta dopředu a zpátky. S trochou zkušeností vypadají pohyby opravdu ladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám