Hlavní obsah

Na Měsíci má být k dostání japonská pizza

Právo, aa

Japonský řetězec pizzerií Domino's už oznámil projekt na svou restauraci na Měsíci. „Začali jsme projekt připravovat už vloni, i když zatím netušíme, kdy by se restaurace mohla otevírat,“ řekl listu The Daily Telegraph mluvčí firmy Tomohide Macunaga.

Článek

Pizza je totiž výnosný artikl a konkurenční boj zuří i ve vesmíru. Před deseti lety tam „prorazil“ řetězec Pizza Hut, když posádce Mezinárodní vesmírné stanice poslal své výrobky, samozřejmě s patřičnou publicitou.

Domino's teď vyrukovalo i s architektonickým návrhem své měsíční pizzerie. Má jít o betonový dóm o průměru 26 metrů, se dvěma restauračními podlažími a kuchyní a skladem v ocelovém podzemí, tedy pod povrchem Měsíce.

Dopravu stavebního materiálu a 70 tun kuchyňského vybavení má zajistit 15 raket. Celkové náklady odhadla stavební firma Maeda Corp na 21 miliard dolarů (tedy asi 360 miliard korun), ale hodlá je aspoň o desetinu srazit výrobou betonu z místních surovin. Řetězec věří v návratnost projektu.

„Předpokládáme, že v budoucnosti bude na Měsíci žít mnoho lidí. Napřed tu budou pracovat astronauti, pak horníci a jednou tu budou bydlet i obyčejní lidé. Proto počítáme i s donáškovou službou,“ dodal mluvčí Domino's.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám