Hlavní obsah

Unikátní záběry kosatek útočících na obří plejtváky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exmouth

Pilotka letadla zachytila na kameru okamžik, kdy čtyři kosatky napadly plejtváky dlouhoploutvé u pobřeží Západní Austrálie. Samice plejtváka se v tu chvíli beznadějně snažila před dravci uchránit svá mláďata.

Článek

Středečnímu nemilosrdnému útoku u útesu Ningaloo přihlíželo kromě pilotky letadla také 20 turistů z výletní lodi. To ráno se turisté potápěli s mírumilovnými žraloky velrybími. Právě vylezli z vody, když jejich průvodkyně Tamar Melenová spatřila černou ploutev.

„Vzpomínám si, že jsem zahlédla černou ploutev a uvědomila si, že se blíží kosatka, velryba zabiják,“ řekla zpravodajskému portálu Perth Now 31letá Tamar Melenová.

„Bylo to fascinující. První útok byl neuvěřitelně rychlý, pak si ale kosatky dávaly na čas. Dívat se na matku mláďat, jak se zoufale snaží uchránit své potomky, bylo přímo trýznivé. Viděli jsme přírodu v akci. Bylo to velmi smutné, ale takhle to prostě v přírodě chodí,“ dodala Melenová.

Pilotka Serren Wenngrenová ze svého ultralehkého letadla obvykle pozoruje žraloky velrybí, tentokrát však mohla jako na dlani sledovat dramatický souboj kosatek s plejtváky. Uvedla, že obě mláďata nakonec kosatkám podlehla.

„Kosatky se potopily hluboko a poté několikrát zaútočily na mládě nalepené na matčina záda. Útok trval kolem 20 minut, pak se objevila krev a trvalo dalších 20 minut, než boj skončil,“ popsala situaci ze svého pohledu Wenngrenová.

Kosatky jsou přirození nepřátelé plejtváků

Podle Douga Coughrana z ministerstva životní prostředí jsou podobné útoky běžné. Kosatky dokonce sledují migrační trasy plejtváků.

„Poprvé jsem o podobných útocích slyšel před deseti lety. Ve chvíli, kdy se populace plejtváků zvýšila, objevily se na scéně kosatky. Příroda je krásná, ale krutá. Takovéto útoky jen potvrzují, že byla opět nastolena jakási rovnováha. Dravé kosatky jsou na vrcholu potravního řetězce a plejtváci jsou pouze jednou z jejich obětí,“ uvedl pro zpravodajský portál Perth Now Coughran.

Reklama

Výběr článků

Načítám