Hlavní obsah

Ministr chce odměnit orlici, která odchovala kolem 200 cizích mláďat

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

S nápadem ocenit českou, ale dost možná i světovou přebornici v adopci, samici orla skalního Dinu, přišel před pár dny ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Sedmatřicetiletá Dina žije ve Stanici na záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku, kde pomohla s odchovem zhruba 200 stovek mladých dravců.

Foto: Pavel Karban, Právo

Samici orla skalního Dinu, která odchovala zhruba 200 cizích mláďat, chce ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ocenit.

Článek

Na neobvyklý nápad přišel Chalupa při nedávné návštěvě bartošovické stanice. „Byl seznámen s příběhem orlice, která má mateřský pud tak silně vyvinutý, že je ochotná se starat o jakékoli ptačí mládě, a proto už několik let pomáhá místním ochranářům při jejich práci. Ministr chtěl trochu netradičně ocenit tuto výjimečnou vlastnost,“ vysvětlila Michaela Jendeková, mluvčí ministerstva životního prostředí s tím, že stanice je známá i svým programem Návrat orla skalního do Beskyd.

„Jejím vedoucím je navíc Petr Orel, proto si tato kuriózní shoda zaslouží i větší pozornost a ocenění nepopiratelných zásluh všech. Způsob i termín ocenění nyní zvažujeme,“ připojila.

Dina žije v zajetí od roku 1977, kdy byla postřelena ve Věžkách na Kroměřížsku. Nikdy neměla vlastní mládě, přesto jich nejprve s podobně postiženým samcem, a od roku 2003 sama, vychovala kolem 200. „Mateřský pud je u ní obrovský, s něčím podobným jsem se za 30 let u jiné samice nesetkal. Pro nás je nepostradatelná, je to stoprocentní matka,“ řekl na adresu Diny vedoucí stanice Petr Orel.

Foto: Pavel Karban, Právo

Samice orla skalního Dina

Poprvé se orlice o cizí mládě postarala v roce 1983 nebo 1984. „To byla tehdy už s tím samcem. Na jaře šli do obrovského toku, a tak jsme vyzkoušeli k nim dát opuštěné mládě v době, kdy orli mívají mláďata. Oba se ho zdárně ujali,“ vzpomínal a dodal, že jakmile to jednou vyzkoušeli, dělali to už každoročně. „Za rok vychovala třeba i desítku mláďat, vždy se starala o dravce jako je káně lesní, jestřáb lesní, moták pochop a samozřejmě orel skalní.

O plánu ministra Chalupy se Orel dozvěděl od novinářů. „Jsme rádi, že jsme vzbudili v panu ministrovi zájem o ochranu přírody a že se zamyslel nad problematikou záchranných stanic v ČR. Vnímám to tak, že třeba díky tomu vymyslí nějakou podporu síti záchranných stanic,“ poukázal vedoucí bartošovické stanice a dodal, že medaili samozřejmě Dině připnout nenechá. „Ale kdyby chtěl třeba finančně podpořit záchranné stanice, budeme jen rádi.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám