Hlavní obsah

Ötzi odhalil po 5300 letech znovu svou tvář

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od objevení ledového muže Ötziho roku 1991 všichni přemýšleli, jak asi mohl vypadat, když žil. Vědci nyní vyšli těmto myšlenkám vstříc a pomocí moderní technologie vytvořili Ötziho model.

Foto: Profimedia.cz

Model ledového muže Ötziho

Článek

Pomocí 3D obrázků jeho mumie, speciálních technologií a dvou holandských umělců, Alfonse a Adrieho Kennise vznikl model, který ukazuje, jak mohl ledový muž za života vypadat.

Foto: Profimedia.cz

Za vytvořením modelu Ötziho stojí dvojice holandských umělců.

Jedinou vadou modelu je to, že vědci nedokážou zjistit, jakou barvu očí Ötzi mohl mít. Zvolili tedy hnědou. Model je čerstvě vystaven v jihotyrolském Muzeu archeologie v Bolzanu.

Foto: Profimedia.cz

Takto mohl vypadat ledový muž Ötzi

Ötziho našla v září roku 1991 skupinka německý turistů při treku Ötztalskými Alpami nedaleko rakousko-italské hranice. Odtud také pochází jeho jméno. Měřil zhruba 159 centimetrů, v době smrti mu bylo 46 let, trpěl artritidou a jeho tělo oslaboval střevní parazit tenkohlavec lidský.

Foto: Profimedia.cz

Mumie ledového muže Ötziho

Podle studie zemřel Ötzi násilnou smrtí. Pravděpodobně byl vážně zraněn šípem a posléze dostal "ránu z milosti" palcátem do obličeje. Šíp mu pravděpodobně trefil přesně tepnu pod jeho levou klíční kostí, čímž mu způsobil drastickou ztrátu krve a šok. Posléze dostal pravděpodobně infarkt. To, že byl hrot šípu z těla hned vyndán, jeho smrt pravděpodobně jen urychlilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám