Hlavní obsah

Ochrnutému Muži roku přiznali invalidní důchod, má žít z 2940 korun měsíčně

Novinky, Gabriela Wolfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ochrnutému Muži roku Martinu Zachovi více jak rok po zranění konečně Správa sociálního zabezpečení přiznala invalidní důchod. Bohužel se ale podle Zacha úřednice spletla a Martinovi přiznala důchod o víc jak šest tisíc korun nižší, než na jaký má nárok. Zach tak našel na papíře částku 2940 korun. Vše už začal řešit Zachův advokát.

Článek

"Byl jsem hodně v šoku. Víc jak rok mi sociálka neposlala ani korunu a pak se dozvím, že mám žít z ani ne tří tisíc měsíčně," řekl Novinkám Martin Zach, který loni v srpnu po skoku na lyžích na rybníku Kačák zůstal připoutaný na invalidní vozík.

Podle Zachova advokáta úředníci chybovali. Do výpočtu invalidního důchodu Martinovi nezapočítali prý studium na vysoké škole.

"Už to řeší můj právník. Snad to bude brzy v pořádku a nebude to trvat další rok. Podle mého advokáta bych měl pobírat něco kolem deseti tisíc korun," upřesňuje Zach. Podle pražské pracovnice Správy sociálního zabezpečení, která si nepřála být jmenována, je ale výpočet v pořádku a Zach na vyšší invalidní důchod nárok nemá.

Chce dodělat školu

Zach se letos vrátil ke studiu na vysoké škole. Před zraněním mu na Fakultě sportovních studií na Masarykově univerzitě v Brně chyběl dodělat rok. "Rok jsem kvůli pobytům v nemocnici a rehabilitačních zařízeních musel vynechat, letos si chci školu dodělat. Poslední rok už je převážně teorie, takže se to dá zvládnout. Ve škole mi vyšli hodně vstříc, mám individuální plán," říká Muž roku 2009.

Zach je momentálně v dalším rehabilitačním zařízení. Stále je také zamilovaný do studentky Nikoly Hrubé, se kterou už chodí osm měsíců. "Oba máme školu, já jsem přes týden v rehabilitačním zařízení. Je to náročnější, ale zvládáme to v pohodě. Vidíme se o víkendech a každou středu," prozrazuje.

Minulý víkend si také užívali v luxusním spa resortu v Lázních Bělohrad. Martinovi rodiče mají jen pár kilometrů od lázní chatu. "Byli jsme odpočívat, jsem pořádně unavený z cvičení, kterého je přes týden vážně hodně a Nikča byla také nadšená. Absolvovali jsme různé masáže, kosmetiky, manikury, pedikury, oxygenoterapie a spoustu dalších procedur a bylo to hrozně fajn," dodal Zach.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám