Hlavní obsah

V Ženevě budou dražit růžový diamant, může stát i 665 miliónů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Vzácný růžový diamant bude v příštím měsíci největším aukčním hitem miliardářů. Výjimečný kousek prodává nejmenovaný soukromý sběratel. Očekává se, že na ženevské dražbě, která proběhne 16. listopadu, se jeho cena vyšplhá na 38 miliónů dolarů, tedy zhruba 665 miliónů korun. Na výstavě v Hongkongu vzácný kousek obdivovaly tisíce lidí.

Článek

Diamant bude předtím vystaven v několika městech po celém světě, než bude nakonec uložen ve švýcarské Ženevě, kde bude čekat na svého nového majitele.

Podle aukčního domu Sotheby's se výjimečný diamant o hmotnosti 24,78 karátu vyznačuje intenzivní růžovou barvou a po odborném vyleštění se očekává, že bude vyhodnocen jako bezchybný. To už je pro běžné oko i nyní, obsahuje však jednu drobnou vadu, která vznikla pravděpodobně jeho nošením na prstenu, na kterém se stále nachází.

Diamanty, které nemají žádnou vadu, běžně dosahují v aukcích vysokých cen. Smaragdový brus ve spojení se zaoblenými rohy nechává krásu diamantu plně vyniknout a navíc, jak říká dřívější majitel tohoto diamantu klenotník Harry Winston - když má kámen tak jasnou barvu, není třeba ho příliš brousit.

Reklama

Výběr článků

Načítám