Hlavní obsah

Vozíčkář po mozkové obrně šplhá na tisícimetrové skály

– Kalifornie
Novinky, Dagmar Plecháčová

Impozantní skalnatý útvar El Capitan v Yosemitském národním parku v americké Kalifornii je jeden z nejoblíbenějších a zároveň i nejobtížnějších cílů horolezců. Strmou horu, jejíž nadmořská výška je více než dva tisíce metrů, koncem září zdolal i Stephen Wampler, který je po mozkové obrně připoután na invalidní vozík.

Článek

Celý výstup Wamplerovi trval šest dní a rukama se podle jeho odhadu za tu dobu musel přitáhnout asi 20 000krát. „Bylo to šest dní totálního mučení,“ uvedl Wampler, který se stal prvním člověkem na světě, kterému se jako vozíčkáři podařilo na vrchol hory El Capitan dostat.

Horolezeckou trasu dlouhou necelých tisíc kilometrů, což je pro představu stejně jako, kdyby se na sebe postavily dvě 102 patrové budovy Empire State Building, Američan zvládl zdolat s pomocí dvou přátel a speciální lezecké židle.

Dvaačtyřicetiletý Wampler na tento pokus trénoval celý rok a musel se naučit používat závěsná lana a ovládat lezecký sedák. Zároveň se však musel poprat i se svým strachem z výšek. Nejpyšnější na svého muže byl Stephenova manželka Elizabeth a jejich dvě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám