Hlavní obsah

Největší Kristus světa stojí v Polsku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Świebodzin

Tak velkého Krista, jaký se v těchto dnech dokončuje v polském městečku Świebodzin v Lubelském vojvodství, svět ještě neviděl. Světoznámý brazilský Kristus Spasitel v Rio de Janeiru měří 30 metrů, ale jeho polský konkurent je ještě o tři metry vyšší, informovala v neděli večer polská veřejnoprávní televize TVP.

Článek

Celková výška monumentu přesahuje 50 metrů, z čehož šestnáct metrů je uměle vytvořený kopec z hlíny, na kterém betonový Kristus stojí. Třiatřicet metrů vysoká socha je už hotová a čeká pouze na nasazení dva metry vysoké pozlacené trnové koruny na jeho hlavu. „Korunování“ sochy však může být i nebezpečné.

„Zřejmě se provede pomocí vrtulníku nebo ze speciálního jeřábu, což může představovat určité technické problémy,“ uvedli pro televizi TVP tvůrci sochy. Pomník Krista, který je patronem města Świebodzin, bude odhalen již v nejbližších dnech a jeho autorem je sochař Miroslaw Patecki.

Polské kořeny měl i francouzský tvůrce brazilského Krista Paul Landowski. Jeho socha byla postavena v roce 1931 při příležitosti 100. výročí nezávislosti Brazílie.

Reklama

Výběr článků

Načítám