Hlavní obsah

Australan si osedlal velrybu, riskoval život a pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Ztřeštěný a hazardérský kousek předvedl australský teenager, který se podle svědků svezl na velrybě jižní (Eubalaena australis) v západoaustralských vodách. Napsal to zpravodajský server BBC. Rušení nebo ohrožování zvířat žijících ve volné přírodě je v Austrálii trestné a hrozí za něj pokuta až 10 tisíc australských dolarů (asi 175 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Eubalaena australis

Článek

Velryba jižní může vážit až 80 tun a dosahovat délky 18 metrů. Úřad na ochranu přírody údajný kousek označil za "ztřeštěný a hazardérský". Případ teenagera vyšetřují australské úřady.

"Když stojíte v cestě ocasní ploutvi nebo když velryba vyskočí, není pravděpodobné, že přežijete," řekl podle BBC Mike Shephard ze západoaustralského ministerstva životního prostředí. Uvedl také, že velryby u pobřeží hledají odpočinek a odvádějí sem mláďata, která v klidných vodách mohou získávat na síle. Vyrušení nebo tělesný kontakt je ruší.

Zákon Západní Austrálie nařizuje plavcům nebo surfařům držet se od velryb ve vzdálenosti nejméně 30 metrů. Lodě k nim nesmějí připlout blíž než na sto metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muž během týdne nasbíral 200 druhů hub

Pětačtyřicet kilometrů nachodil letos kvůli houbové výstavě devětapadesátiletý Jaromír Durček z Kopřivnice-Lubiny. Nakonec na unikátní expozici, která byla...

Výběr článků

Načítám